Интериорен дизайн на апартаменти - защо си заслужава
Why work with an interior designer?

Защо да инвестираме в интериорен дизайн

Често разсъждавайки по темата защо да инвестираме в интериорен дизайн на офиса или дома се сещам се сцената във филма “Корабокрушенецът“, в която захвърленият насред океана Том Ханкс е принуден сам да се справи с неприятна дентална ситуация в собствената си уста.

Резултатът, *spoilers* както навярно и сами се досещате, е доста гаден.

Силно подозирам, че ако покрай острова в този момент бе минал зъболекар, Ханкс би дал и последните си кокосови орехи, барабар с Уилсън за да се справи по по-безболезнен начин с проблема си.

Интериорен дизайн на апартаменти – лукс, или?

Често разсъждавам по този въпрос и в контекста на собствената ми професия – аз съм архитект и дизайнер.
Защо хората не са склонни да наемат консултанти – професионалисти, за да им помогнат с обзавеждането, а разчитат само на собствените си сили. Резултатите са по-добри? Сроковете – по-кратки? Инвестираните време и финанси по-малки?

Тези въпроси ме накараха да компилирам кратък пост с 8-те причини защо да наемем интериорен дизайнер, когато обзавеждаме дом или офис.

Практична среда

Когато хората чуят “интериорен дизайн”, пред очите на мнозина изникват животински мотиви, скъпи италиански изделия, нелепи аксесоари и тн.
Етимологията на думата е съвсем друга – тя обхваща всичко съзнателно създадено от човека. В оригиналното си значение освен естетика думата също обхваща функционалност, практичност, организация. Добрият, професионален дизайн води не само до хармоничен и приятен външен вид, но и до функционална и ергономична среда за обитаване.

Качество

Разпространено е мнението, че размерът на бюджета за даден интериор определя дали той ще е успешен или не.
Действително, средствата, които сте заделили, имат директно отношение към качеството на мебелите и материалите, но това в никакъв случай не е определящо за общото впечатление, което един добре проектиран дом може да създава.
Натрупаният ноу-хау и опит на дизайнера ще ви помогнат да изберете най-доброто за предвидения бюджет, а освен това добрият професионалист ще добави стойност на пространствата чрез нетрадиционни материали, нехарактерни употреби на познати ни обекти, ефектно осветление.

Предвидимост

“Ще си отива ли този диван с тази масичка?”, “Няма ли да стане много тясно?”, “Дали ще ни стигне бюджетът за всичко?”
Това са само част от въпросите, които вълнуват всеки новодомец.

Работата с професионален дизайнер премахва подобни неизвестни – с напредването на интериорния проект изготвяме качествени 3D визуализации, детайлирани бюджети, линейни графици, количествено-стойностни изчисления и прецизни оферти, за да бъде напълно наясно клиентът ни как се развива проектът му и какво да очаква на влизане в новия му дом.

Значение на дома

Глобализираният, свръх-информационен свят, към който принадлежим, ни дава все по-малко лично пространство и възможности за уединение. В  известен смисъл частният ни дом единствен запазва монопола си върху “личното” и “неприкосновеното” – само там можем да сме истински “сами”. Естествено е в това персонално пространство да търсим мир и хармония, специфично моделирани спрямо индивидуалните ни изисквания на клиента. Именно дизайнерът може да преведе тези абстрактни желания на езика на материята – под формата на текстури, материалност, пространства, а по-късно – материали, мебели, погледи.

Контакти с бригади и търговци

Средностатистическият клиент не разполага с контакти със строители и търговци на мебели и материали – за архитектите те са ежедневие. Той ще избере най-качествените и естетически издържани продукти.

Майсторите и бригадите, с които работим, ни възприемат като дългосрочни партньори и знаят, че ако свършат половинчата работа, не почистят или не са коректни и любезни, няма да получат следващи поръчки към наши бъдещи клиенти – това променя цялостното им отношение и е гаранция, която крайният потребител рядко ще получи без помощта на дизайнер.

Отстъпки

Обзавеждането на апартамент винаги е финансово стресов процес. IRchitect съзнава това и благодарение на оригиналния си модел поддържа добри отношения с водещите вериги,  търгуващи с материали и мебели. Клиентите ни ще се възползват от отстъпките, които получаваме към наши партньори. Често намаленията, които договаряме, са сравними с цената на проекта за интериорен дизайн.

Още ли се колебаете дали да наемете архитект за обзавеждането на своя дом или офис?

Средства

Самодейният дизайн често е само привидно по-икономичното решение. В строителството всяка грешка се “наказва” и води до допълнителни разходи. Недобри организационни решения ще ви костват десетки километри път при недобре проектирана кухня или ужасни нерви при недобро разположение на мебелировката или непредвиждане на бъдещи нужди.

Ако за момент изчислите колко печелите на часова база и умножите по десетките часове, които ще са ви необходими, за избор на материали и надзор над работниците, ще установите, че сумата е сравнима с хонорара за архитект и наемането на професионалист да изготви проект за интериорен дизайн изобщо не е лукс.
А това е само единият от времевите аспекти:

Време

Парите се изработват, вещите се подменят, но времето е единственият ни краен ресурс. Изборът на мебели и материали, хармоничното им композиране, съгласуването на бригади и тн. и тн. често  могат да отнемат месеци – особено ако човек няма опит с подобни занимания.

Специализация

Винаги сме се удивлявали на способностите на добрите мениджъри, програмисти, предприемачи. Никога не бихме си и помислили да вършим работата на лекари и инженери – те са учили с години и в последствие са се усъвършенствали в практиката, за да усвоят до съвършенство занаята си и да носят отговорност за делата си.

В интериорния дизайн ситуацията не е много по-различна – разликата между професионален дизайн и самодеен такъв е огромна и очевидна. Ние специализираме в нашата сфера – професионалисти сме. Доверете се на нас, както бихте се доверили на лекар, инженер, учител. Дизайнерите и архитектите специализират там, където вие може да сте колебливи, и са много по-ефективни в своята дейност. За нас е удоволствие да намерим най-добрите решения за дадено място и собственик, да ги реализираме с помощта на партньорите ни, да се гмурнем в детайлите на проекта, да следим дали всичко е изпълнено до най-малка подробност.

А добавената стойност при работата с проект за интериорен дизайн – естетическа, финансова, психологическа – категорично си заслужавa.

 

За още архитектурни стартъп истории можете да ни следите във Facebook.

Tags
Recent Comments
Leave a comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *