Апартамент над града - интериорен дизайн на жилище от IRchitect

Апартамент над града

Помня първия път, когато посетихме този апартамент.

Беше един от първите дни на пролетта – точно този, в който срамежливо и с известен страх оставаш тежкото вълнено палто на закачалката и го заменяш с пролетното си сако.

Жилището беше в трагично състояние – мръсно, неподдържно с десетилетия, разкъсани тапети, течове по стените и аварийни ремонти, извършени сякаш нашега.

Това впечатление обаче изчезна, когато погледнахме през прозореца към парка.

Слънцето срамежливо се насочваше към хоризонта и когато влязохме в дневната и погледнахме през големия южен прозорец ахнахме в спонтанен синхрон.

Апартаментът е на последен етаж и гледа към спокоен градски парк – над короните на дърветата на няколкостотин метра са сградите от другата страна на парка и Витоша над тях. Уличен джаз, щастливи детски викове, бронзовият блясък на огренитеот слънцето керемиди отсреща и все още сребристата Витоша бяха като извадени от картина.

 

Не познавахме новите собственици преди това, но знаехме, че човек, който избере апартамент с такава локация със сигурност е надарен с добър вкус. Така и се оказа.

Новите собственици бяха млада двойка на управленски позиции в частния сектор. Работата с тях беше не само приятна, а и благодарна, защото и ние научихме много.

След първичната романтична еуфория изтрезняхме и дойде време за реална оценка – апартаментът беше от онези, които е по-лесно да построиш наново, отколкото да ремонтираш.
Необходима беше цялостна подмяна на ел. инсталацията – в апартамента и до главното ел. табло на сградата, цялостна подмяна на ВиК мрежата, както и на щранговете, ремонт на покрива, подмяна на дограмите, цялостна подмяна на настилката – съществуващият буков паркет трябваше да се пренареди и освежи, а старата скара да бъде заменена с нова замазка. Всички интериорни врати отидоха на боклука, заедно с обзавеждането на баните. Парапетите на терасите бяха ръждясали и овехтели, а входната врата имаше собствено мнение кога и как ще работи.

Разпределението също имаше нужда от драматична промяна – построеният през 1960-те апартамент не отговаряше на нуждите на семейството за съвременно обитаване. Успяхме да оформим голяма южна дневна зона, а в северната част на апартамента две спални – малка детска стая и родителска спалня с отделен гардеробен кът.

 

В дизайна търсихме белота и светлина, естествени материали и интересни пространства.

Дневна

Дневната е богато пространство, което обединява няколко различни стаи – входния вестибюл, кухнята и самата дневна зона. Обилно осветена от големите френски прозорци на юг, усещането е за обширно помещение с много възможни ходови линии и загатнати междинни пространства.

В дневната не искахме да слагаме радиатори, за да не закриваме страхотната гледка – затова заложихме вградени в пода конвектори.

Мебелировката е обединена около централно разположена камина. Периферните мебели за съхранение работят като фон – не се уплашихме от това там да вложим разумни и неутрални решения от Икеа.

Кухня

Кухнята е съставена от две части – дълъг кухненски ред по цялата дължина на стената и кухненски остров, центрано разположен в помещението. Островът работи и като своеобразна висока трапезна маса, която събира цялото семейство.

Цветови акцент е потърсен в гърба на кухнята – яркият жълт цвят контрастира на останалата част от интериора със смелата си дързост, но и обогатява помещението с характер и топлота.

Корпусът на кухнята и плотът са изградени от буков шперплат – благороден материал, който много харесваме и който чудесно си общува с буковия паркет на пода.

Страниците на шперплата оставихме видими в цялата кухня – това й придаде характер, а и ни позволи да покажем красивата му технологична структура.

Детска спалня

Детската спалня решихме в спокойни тонове – светли цветове, пастелно син таван, нежни материали в мебелите. На техния фон колорита на детските играчки изпълва стаята по най-добрия начин.

Декоративният корниз по стените, изработен от буков шперплат, покрива релса за окачване на картини.

Родителска спалня

Родителската спалня е напълно изчистена – както откъм цветове, така и откъм мебели – текстилно легло с повдигащ механизъм, шкафчета отстрани и ефирна завеса, скриваща портала към гардеробното помещение.

Собственичката на апартамента рисува и искахме да намерим място, на което да показва картините си. Дървената релса, разсичаща помещението в ъгъла междустената и тавана крие механизъм за окачването им. Линията е продължена и пред прозореца, за да скрие корниза на завесите.

Гардеробно и баня

Гардеробното помещение е директно свързано с банята на родителската стая.

Използвахме готови гардероби от IKEA, като свалихме тавана на помещението с гипсокартон, за да избегнем появата на непрактични ниши над шкафовете.

Душ зоната е отделена в собствена ниша от матирано стъкло, тоалетната е зад врата, а мивката и голямото огледало са  на практика в едно пространство с гардеробите.
Шкафът на мивката е изработен по поръчка със стоманена рамка, в която вградихме корпус от буков шпертплат а отгоре разположихме плот от врачанския варовик, от който е настилката, и голяма мивка.
Срещу мивката е разположено огромно огледало.

Дифузната светлина от душ зоната осветява спалнята с нежна светлина подобно китайски фенер. Плътната завеса на прозорците продължава и пред гардеробното, създавайки уединеност когато е необходимо.

Настилки

За жилищните помещения използвахме съществуващия паркет от апартамента.

Разбира се преди да го наредим трябваше да изхвърлим старото “черно” дюшеме – конструкция около 10см. от талпи и летви, между които е насипана сгур. Отворилия се “джоб” се запълнихме с олекотена цименто-пясъчна замазка върху подложка от XPS. Това ново ниво ни позволи в пода да вградим някои страхотни неща – но повече за тях прочетете в секцията с отоплението.

С настилките в другите помещения, където паркетът не е практичен, решихме да опитаме нещо по-различно – продължихме шарката на рибената кост. Как? Изрязахме камък точно с размера на паркетините и в контактните зони ги “оплетохме” заедно.. Стана страхотно – естествените нишки на врачанския варовик чудесно си говорят с фладъра на дървения паркет и в апартамента се появи усещане за продължителност.

Дограми

Въпросът с дограмата беше решен категорично – сменихме всичко с алуминиева дограма с троен стъклопакет. За стъклата препоръчахме на клиентите ни да инвестират в качество – външното стъкло четири сезона, средно – бяло стъкло и вътрешно – нискоемисийно.
За прозорците избрахме алуминиев профил и тъмносив цвят – любима наша комбинация.
За дневната искахме да се “слива” максимално с парка. Затова поръчахме система дограма с две крила и система – “плъзгане с повдигане”- подобрена версия на класическото плъзгане с много по-добро уплътняване и коефициент на топлопреминаване.

 

Трудно ще забравим този апартамент и той дълго време ще заема специално място в сърцата ни. Научихме много и когато всичко беше готово си тръгнахме по-силни и опитни проектанти – и хора.

Благодарим на собствениците за търпението, отдадеността и силите, които вложиха.

 

Изпълнители:

Интериор: IRchitect
Отопление и вентилация: Omnia Contractors
Каменни настилки: Predsednik
Дограма: Бравис – системи ETEM E45 и Алумил S560
Стъкла и огледала: Euroglass
Блиндирана врата: Вътрешна архитектура
Интериорни врати: Треска-БГ
Мебели по поръчка: Мебели Миа
Готови мебели: Innovation living, Monoqi
Осветление: Dekko
Килим детска стая: Lambent

Фотография:
ABCDSpace – Цветомир Джерманов