fbpx

5 гРЕШКИ, кОИТО дА ИЗБЕГНЕМ пРИ оГЛЕД нА аПАРТАМЕНТ пРЕЗ 2023

Преди да купите имот винаги имате право на един или повече огледи – важно е да ги използвате мъдро, за да не съжалявате по-късно за избора си!

Има няколко възможни грешки, които повечето хора допускат – в статията изброяваме проблемите, които клиентите ни са имали, когато са ходили на огледи неподготвени.

През последните години в бранша си говорехме жаргонно, че пазарът е „на продавачите„. Ограниченото предлагане на хубави имоти на разумни цени срещаше огромно търсене. Беше характерно апартаменти да се капарират на първи оглед, а купувачите се надпреварваха кой по-скоро да посети апартамента, защото твърде често следобедните огледи просто се отменяха – имотът вече беше капариран.
Тази динамика не стимулира добро качество, аналитичен процес и информираност при вземането на решения – повечето сделки просто ставаха спонтанно, а след това клиентите разбираха, че може да са сгрешили, защото имотът изисква много работа, има проблеми и тн.

Намираме се в повратна точка на този порочен цикъл. Покачването на лихвите на централните банки води до по-малко търсене и пазарът влиза в по-нормално състояние – в началото на пазара „на купувача“.
Купувачите стават силната страна, имат по-голяма тежест при договарянето на имоти, имат по-голям избор.
В този пазар е изключително смислено да знаете какво точно купувате. 

Грешка 1:
Купили сме си апартамент, който не можем да си позволим да оправим

Before After Before - интериорен дизайн IRchitectafter - интериорен дизайн IRchitect

Купили сте си апартамент 100 м2 старо строителство на добра цена и сте си отделили примерно 40 000 лв. за обзавеждането – практиката показва, че за да смените инсталациите, изправите стените, оправите баните и обзаведете ще са ви нужни поне 50% от парите, които сте инвестирали в покупката.

Грешка 2:
Подценяваме проблемите на апартамента (покрив, замазки, инсталации)

интериорен дизайн на дневна преди и след

Купили сме апартамента, представяме си, че ще пренаредим паркета, обзавеждаме и сме готови – Да, ама не. Под паркета излизат 15 см. изгнила дървена скара с пълнеж от сгурия. Ами сега?

Грешка 3:
Хващаме се на номерата на некоректни прекупвачи

счупена тръба, която извадихме от плочата в банята

Да се купуват стари апартаменти, да се ремонтират и препродават стана популярен бизнес в София. И в стадото на тези бизнесмени, обаче, има черни овце. Били сме на редица огледи, при които апартамент се представя за напълно ремонтиран, но в действителност извършените дейности са повърхностни и сериозните проблеми на имота (инсталации и подове) не са адресирани. 

Грешка 4:
Искаме да променим разпределението, но не знам какво е възможно да се направи

Интериорен дизайн опции план

„Брокерът ни каза, че бутаме този комин, двете стенички, правим баня в спалнята, усвояваме балкона и сме готови“ 

Да, но много от тези намеси са напълно незаконни, компрометират конструкцията на сградата и подлежите на сериозни глоби – промени в разпределението са възможни, но е важно да ги изкоментирате със специалист, за да нямате неприятни срещи с ДНСК.

Грешка 5:
Поценяваме общи за сградата проблеми - съседи, покрив, фасада, основи

теч в спалнята

Не е случайност, че първите и последните етажи се продават по-трудно и на по-ниски цени – там проблемите с общите части са най-осезаеми. Колкото и да ви увещават, че всичко ще е наред, покривът е прясно ремонтиран и тн., имайте едно наум. Ремонтите на покрива често са козметични, ако сградата е напукана може да има проблеми в основите и тн. Гледайте с критично око за тези неща – или се доверете на професионалист.

Какво можете да направите?

Преди да си купим употребявана кола я преглеждаме в сервиз.
Редно е при голяма покупка също да я погледне професионално око.

 

Ако сте на етап огледи – разгледайте страницата ни, посветена на тази тема, на този линк: