Продължете към съдържанието

ДОМ ЗА ПРАГМАТИЦИ

ФОРМАТА СЛЕДВА ФУНКЦИЯТА

близо до ндк

софия

70 кв.м.

2017

проектант: арх. мартина радева и makeroom architects

фотография: стефан иванов 

ДОПЪЛНИТЕЛНО МЯСТО ЗА ПОЧИВКА? ЗАЩО НЕ!

Прозорците спечелиха вниманието ни веднага – неуютната гледка навън, както и ниският парапет, предизвикваха да се случи нещо предразполагащо и привлекателно. Предвидихме стена от шкафове, която да обрамчи прозорците, образувайки две уютни ниши за сядане – за четене или за гости, за които трапезарните столове не са достатъчни. Така отговорихме на друго изискване на собствениците – да може да се играят поне две бордови игри едновременно. В шкафа вградихме също така радиаторите и щорите, което придаде минимален и изчистен вид на пространството. Остана и много място за рафтове за вещи.

 
Интериорен дизайн на апартамент в софия Irchitect
Интериорен дизайн на апартамент в софия Irchitect

КОЙ

Собствениците на този малък апартамент в центъра са млада двойка. Работят – много, понякога от къщи, а в същото време искат домът им да е уютно място, в което да си почиват от работата си, както и да посрещат гости 

 
Интериорен Дизайн в град София Irchitect

КЪДЕ

Дълго бяха търсили подходящото жилище – след повече от година и половина го бяха намерили: апартамент в идеалния център, строен през 1990, с две спални и просторна дневна, както и баня и тоалетна. 

 
Интериорен дизайн на апартамент в софия Irchitect

КАКВО

 Започнахме с цвета и материала – първото изискване беше в жилището да има много естествено дърво и зелени акценти. Другите думи, които изпъкнаха, бяха – уют, простор, светлина, и удобство.

 
Play Video about Интериорен дизайн АО
архитектурен план - разпределения, интериорен дизайн на апартамент в софия АйАрхитект

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Не променихме разпределението много. Преработихме коридора и двете санитарни помещения, за да получим праволинеен коридор, както и голяма баня с тоалетна. Голямата дневна с кухненски кът, както и голямата спалня, останаха непроменени. По-малката спалня превърнахме в кабинет. Усвоеният отдавна балкон плачеше за промяна – понижихме парапета и създадохме френски прозорци, с които вкарахме повече светлина в тъмната и малка стая.
Интериорен дизайн Петър Берон - архитектурен план

ПРЕДИ / СЛЕД

Before After интериорен дизайн - ремонт - апратамент в идеалния център на софия IRchitectинтериорен дизайн - ремонт - апратамент в идеалния център на софия IRchitect
интериорен дизайн - ремонт - апратамент в идеалния център на софия IRchitect-min-min-min

АКЦЕНТ

Гърбът и плотът на кухнята носят зелените акценти на целия апартамент. Използвахме обикновени квадратни плочки в различни цветове, които нарязахме и монтирахме в интересен мотив.

СВЕТЛИНА

Кабинетът е най-малката стая в жилището, която при купуването му имаше усвоен балкон. С понижаването на парапета вкарахме много светлина в тази стая, а в ниската пейка пред него съчетахме огромна ракла за обемни дрехи и вещи с уютен ъгъл за четене или работа.
Интериорен дизайн на апартамент в софия Irchitect
Интериорен дизайн на апартамент в софия Irchitect

ГЛЕДКА

Зелените акценти в кабинета са всъщност извън него – богатата зеленина на вътрешния двор прелива в кабинета през големия френски прозорец

оТРАЖЕНИЯ

Мотивът с едноцветните плочки от кухнята е пренесен и в банята – тук обаче те са в нюанси на синьото. Осветлението под горния шкаф подчертава декоративния им ефект. Обединихме банята с мокрото помещение пред нея, създавайки възможност за просторна баня с втора тоалетна. Разширихме и прозореца й, така че денем да влиза повече естествена светлина. Големият огледален шкаф визуално разширява пространството и държи козметиката и препаратите далеч от погледа. Зад него сме скрили водомерите и един проточен бойлер – в случай че топлата вода отново спре.
Интериорен дизайн на баня в софия АйАрхитект
Интериорен дизайн на апартамент в софия Irchitect

ГАЛЕРИЯ

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Тази история е най-дълга, най-сладка и най-емоционална – историята за първия апартамент, който обзаведохме с IRchitect. Благодарим на собствениците, че ни се довериха и се надяваме крайният резултат да им харесва, колкото и на нас. За нас беше удоволствие да работим с тях, и да им помогнем да заживеят в жилището, което винаги са искали.

 

 Собствениците на този малък апартамент в центъра са млада двойка. Работят – много, понякога от къщи, а в същото време искат домът им да е уютно място, в което да си почиват от работата си, както и да посрещат гости – за хапване или за бордови игри.

 

 Изискванията им бяха основно прагматични – като техничари се интересуваха най-много от това как работи жилището им. Поставихме функционалността на първо място и не направихме компромис с качеството на електроуредите, санитарията, отоплителните и климатичните тела. В същото време им помогнахме им да изградят визията си за него – убежище, което ще отразява точно техния вкус, стил, навици и начин на живот.

 

 Започнахме с цвета и материала – първото изискване беше в жилището да има много естествено дърво и зелени акценти. Другите думи, които изпъкнаха за обзавеждането на малкия апартамент, бяха – уют, простор, светлина, и удобство.

 

 Дълго бяха търсили подходящото жилище – след повече от година и половина го бяха намерили: апартамент в идеалния център, строен през 1990, с две спални и просторна дневна, както и баня и тоалетна. Намира се на първи етаж – което прави помещенията откъм двора малко по-тъмни. Жилището не беше ремонтирано вероятно от създаването си – в добро състояние, но с нужда от основен ремонт и подмяна на дограма, радиатори и инсталации.

 

 Не променихме разпределението много. Преработихме коридора и двете санитарни помещения, за да получим праволинеен коридор, както и голяма баня с тоалетна. Голямата дневна с кухненски кът, както и родителската спалня, останаха непроменени. По-малката спалня превърнахме в кабинет. Усвоеният отдавна балкон плачеше за промяна – понижихме парапета и създадохме френски прозорци, с които вкарахме повече светлина в тъмната и малка стая.

 

 За да подсилим чувството за светлина и простор, което търсеха новодомците, използвахме основно светли цветове, бели стени и монохромни мебели. Цветовите акценти в обзавеждането на малкия апартамент са основно от използвания текстил – което позволява промяната им във времето. Избрахме зелено и синьо, които помагат за спокойствие и релакс. В апартамента имаше много дърво – запазихме усещането за уют, като пренаредихме масивния паркет и допълнихме с фурнировани елементи в мебелите и лампериите.

 

 Дневната е сърцето на този малък апартамент, в което собствениците прекарват времето си за почивка. За всеки човек то е ограничено – тук интериорът на дневната трябваше да предразполага то да е максимално приятно и отпускащо прекарано. В тази стая са съчетани три къта – ниско сядане, трапезария и кухненски кът, решение, нетипично за периода на строителство. Два прозореца с нисък парапет вкарват много светлина в помещението, а от кухненската зона се излиза на малка тераса. Гледката обаче и от трите не е особено приятна.

 

 Прозорците спечелиха вниманието ни веднага – неуютната гледка навън, както и ниския парапет, предизвикваха да се случи нещо предразполагащо и привлекателно. Предвидихме стена от шкафове, която да обрамчи прозорците, образувайки две уютни ниши за сядане – за четене или за гости, за които трапезарните столове не са достатъчни. Така с обзавеждането на малкия апартамент отговорихме на друго изискване на собствениците – да може да се играят поне две бордови игри едновременно. В шкафа вградихме също така радиаторите и щорите, което придаде минимален и изчистен вид на пространството. Остана и много място за рафтове за вещи.

 

 Срещуположната стена, логично, приюти останалите мебели – кухненските шкафове и библиотеката. Тук желанието беше за малка и практична кухня – за хора, които в натовареното си ежедневие готвят малко. Проектираната от нас кухня със своите монохромни шкафове изглежда изчистена и минималистична. Интересна е облицовката на плота и стената зад него – обикновените едноцветни плочки, нарязани и подредени в специфичен мотив, създават геометричен декоративен ефект. Тук успяхме да намерим и търсените зелени акценти. Островът със средна височина удвоява площта за готвене и служи и за неформален бар при посрещане на гости. С него количеството на едновременно играни бордови игри нараства на три.

 

Етажерката с отворени рафтове прави книгите част от интериора – признаваме, че по време на снимките си харесахме няколко заглавия. И научихме за катерицата Беатрис.

 

Мебелите за сядане в двата къта следват тенденцията в обзавеждането на малкия апартамент да се използват ахроматични цветове и дърво с малки акценти в зелено. Удовлетворихме изискването за голям и удобен диван с функция за сън. За да приюти едно и също помещение всички нужди на ползвателите си, решихме осветлението на дневната в няколко отделни кръга – два пендела и ивица спотове помагат да се създаде подходящата атмосфера за купон или за почивка.

 

Кабинетът е най-малката стая в жилището, но и тази, в която се прекарва най-много време. Добрата работна среда повишава качеството на живот – ето защо се постарахме да осигурим на новодомците подходящо място за работа в дома им. Огромните витрини на североизток отварят гледка към зеленината на прохладен вътрешен двор, която променя багрите си със сезоните. Пред тях повдигната ракла оформя уютен кът за сядане – с книжка или лаптоп. От любопитни погледи ни скриват памучни бели завеси – създаващи спокойна атмосфера и филтриращи естествената светлина. За удобство през дългите часове работа се грижат две големи бюра с ергономични столове.

 

 Спалнята също гледа към двора на блока и е относително тъмна. В нея намесата ни беше минимална – бели стени, за да е максимално светло в помещението, под от масивно дърво, както и дървени мебели. Акцентът тук са тревнозелените завеси, в хармония със зеленината пред прозореца.

 

Санитарните помещения на апартамента се преродиха. Спряхме се на ахроматични цветове със сини акценти – за свежест и спокойствие, сред които човек да посреща и изпраща деня си. Комбинирахме микроциментово покритие по пода и стените с мозайка от плочки, подобна на тази в кухнята. В двете помещения има големи шкафове с огледални врати и подсветка – те, освен че успяват да скрият всичко – водомери, бойлер и препарати – също така визуално уголемяват помещението. Светлината под тях привлича вниманието към стените с декоративен ефект. Вградените санитарни уреди помагат за лесно почистване и поддръжка на помещенията.

 

Старата дограма беше с видим дървесен фладер – искахме едновременно да запазим фасадата на блока,като в същото време отвътре жилището да се усеща съвременно и просторно – което постигнахме с използването на двуцветна дограма, с дървесен ефект отвън и бял цвят отвътре. Тройният стъклопакет подсилва топло- и шумоизолацията и помага за комфортен живот в центъра на големия град. Интересен момент са решетките – в жилище на партерния етаж желанието на собствениците беше да има решетки на прозорците. Заменихме съществуващите с нови, изработени по наш дизайн.

 

 Настилките в апартамента бяха логично решение. Пренаредихме съществуващият масивен паркет – несравнимият уют на истинското дърво е едно от малкото неща, които правят жилището дом. За мокрите помещения ползвахме микроцимент – разливният материал без фуги е идеален за поддръжка, което беше и едно от изискванията на обитателите на апартамента.

 

Малкото градско жилище е предпочитаното убежище за много съвременни млади хора. Времето ни за почивка и с най-близките хора е ограничено – затова искаме домът ни да ни посреща със спокойствие и уют, а поддръжката му да е лесна и да оставя повече време за по-важните неща в живота. Ако и вие имате нужда от помощ с това да превърнете стените в дом – ние от IRchitect ще се радваме да помогнем с всичко за обзавеждането на малък апартамент – от идеите до реализацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ...