Продължете към съдържанието

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

как постигаме мечтата за идеален дом

Как да съм сигурен, че ще харесам крайния проект?

Процесът ни на работа активно включва работа с вас като клиент. Започваме с попълването на подробна анкета за стиловите ви предпочитания и функционалните ви изисквания. След това на няколко срещи ви представяме ключови етапи на дизайна и взимаме вашата подробна обратна връзка. Работим на спринтове, взимаме рано и редовно обратна връзка, за да гарантираме резултат, който изпълнява всички ваши изисквания, но надминава очакванията ви и изненадва приятно.

Какъв е срокът за работа по проекта?

Изготвянето на цялостен интериорен проект за стандартен тристаен апартамент отнема между два и три месеца. Този срок е необходим, защото вие активно участвате в проекта, във вземането на всички решения, от най-общите в началото до конкретни детайли при избора на обзавеждане и оборудване. Оставяме ви достатъчно време да дадете обратна връзка след срещата и тя определя посоката на продължаване на проекта, за да гарантираме резултат, който удовлетворява всички ваши естетически и функционални изисквания, както и бюджета ви.

Възможно ли е този срок да бъде скъсен?

Периодите на работа са оптимизирани и е трудно да бъдат намалени, без това да повлияе на качеството на финалния продукт. Ако давате по-бързо обратна връзка след срещите, на теория целия срок на проекта може да бъде намален. На практика това рядко е възможно - на срещите получавате много информация и обикновено е необходимо време да премислите, да обсъдите в семейството, и да отделите на всяко решение нужното време и внимание. Срокът на работа, заложен в процеса ни, е оптимален и ви защитава от недомислици и взимане на прибързани решения.

Искам проект от вас, но срокът ви ми е твърде дълъг.

Има един виц - ние работим бързо, евтино и качествено - изберете си две. В троицата бюджет, срок и цена трябва да има ясна йерархия на приоритетите ви, защото е невъзможно всяко от тях да бъде водещо. Обзавеждате дом, в който очаквате да живеете десетилетия, и инвестирате значителен спрямо доходите ви бюджет. Рядко срокът е най-важния фактор.
Ние вярваме, че качеството и отговорното оползотворяване на средствата са водещи, и внимателното проектиране ви пести време и пари при последващото изпълнение. Ако все пак срокът на изпълнение ви е водещ, ние вероятно не сме хората за вас. Сигурни сме, че пазарът ще ви предложи други проектанти, които приоритизират срока на предаване на проекта пред подробното, цялостно и качествено изпълнение на поръчаната задача.

Кога бюджетирате и “излизат ли” вашите бюджети?

Преди няколко месеца ви отговорихме така:
Нещо, което ни отличава от конкурентите ни е, че ние работим с бюджет и гарантираме изпълнението на проекта да се вмести в предварително определените от вас рамки. Работим като проектанти и изпълнители от над 7 години и знаем кое колко струва. Бюджетираме два пъти. Първият бюджет се изготвя в самото начало на проекта, преди проектирането - това ви помага да определите своя бюджет и класа на използвано обзавеждане. След това заедно оформяме приоритетните ви области, където не желаете компромис, за да можем да ги заложим в дизайна и така да осигурим ефективно управление на финансите ви. Вторият бюджет е на края на техническия проект, и включва конкретно заложените в проекта материали, мебели и обзавеждане, с техните реални офертни цени от доставчици. По този начин преди да започнете изпълнението имате максимално точна естимация и минимум неприятни изненади.
Сега допълваме отговора си.
В момента живеем в безпрецедентни времена. Инфлацията е рекордно висока, все още има криза на суровините и производствата, забавяния и усложнения в транспорта. Много фабрики начисляват допълнителни такси, за да компенсират поскъпването на енергията за производство. За да отговорим на тези предизвикателства, управляваме бюджета на проекта динамично. Залагаме по-големи непредвидени пера, за да отчетем инфлационния ръст. Поръчваме всички необходими материали за обзавеждането максимално рано, за да избегнем оскъпяване и забавяне на доставките. Комуникираме навреме и обосноваваме пред клиента всякакви възникнали оскъпявания. Залагаме още на ниво проект възможни места за поевтиняване на изпълнението, без жертване на цялостната визия - за да може при необходимост да се възползваме от тях с оглед спазването на цялостната бюджетна рамка на проекта. За съжаление не можем да ви обещаем, че 100% ще влезем в заложения на етап технически проект бюджет. Това, което можем да ви предложим, е че ще бъдем плътно до вас и ще ви помогнем да вземете най-добрите решения за своя дом в динамично променящата се обстановка на пазара.

Какъв бюджет да си приготвя за реализация на интериорния проект?

Минимумът е 800 евро на кв.м. използваема жилищна площ, за ново строителство и расте постоянно с инфлацията. Максимум няма. Добре е да предвидите поне 10% за непредвидени разходи.
За старо строителство е добре да предвидите по-голям бюджет за строителни работи, както и по-голям буфер за непредвидени разходи.

Какви са цените, на които работите и как се образува цената?

Предлагаме три пакетни услуги според вашата необходимост. Можете да се запознаете с тях на сайта ни, в секцията “Услуги”. Ако не сте сигурни кой е подходящият за вас пакет, ще се радваме да ви насочим и уточним това в среща или телефонен разговор с вас

Можете ли да проектирате отделна зона в жилището ми?

Нашата сила са цялостните интериорни проекти, съчетани с управление на изпълнението на проекта. За частичен проект на зона в жилището - кухня или баня е по-добре се обърнете към начинаещ проектант или фриленсър, или да разчитате на проекти, изработени във фирмите търговци на обзавеждане и оборудване.

Изпълним ли е проекта, който ще изготвите?

От седем години изпълняваме проектите си и се намираме по обектите. Знаем как се изпълняват наклоните на плочките, коя плочка позволява зарязване на герунг и как да ги подредим. Баните и подовете ни нямат преходни лайсни. Знаем как се изпълнява и колко струва всеки един елемент от проекта. Нещо повече - проектите ни са изпълними в бюджета и срока, който сме коментирали на среща с вас.

Занимавате ли се и с изпълнение на строителните работи и обзавеждането?

Можем да управляваме цялостното изпълнение на проекта от партньорски фирми - специалисти в строителството и обзавеждането. Ние управляваме поръчки, доставки, координация между различните бригади - до момента, в който можете да влезете в жилището си по пантофи.

Каква е разликата между управление на Проекта и Авторски надзор?

Авторският надзор се изпълнява от вашия проектант - архитект и включва определен брой посещения на обекта с цел контрол на спазването на проекта от изпълнителите, както и разрешаване на изникнали по време на изпълнението казуси.
Управлението на проекта се изпълнява от проджект мениджър и включва: координиране на всички изпълнители, извършване на огледи, събиране на оферти от тях, осигуряване на достъп, контрол на качеството, извършване на разплащания, координация между различните доставчици, организиране на поръчки, доставки и качвания на материали, оборудване и обзавеждане, в съгласие с предварително изготвен график за дейностите на обекта.

Какви са моите права и задължения, ако вие управлявате изпълнението на проекта?

При цялостно управление на проекта във Вас като собственик остават някои права и задължения. На първо място, можете да участвате активно в изпълнението, да следите внимателно прогреса на всички дейности на място или в предоставения от нас ежеседмично снимков материал, както и онлайн в Трело дъската на проекта.
Задълженията ви може да включват осигуряване на достъп до общи части на сградата (мазе, покрив, абонатна, ел табло), комуникация със съседи за засягащи ги части от ремонта (щрангове), комуникация с комунални дружества (Софийска вода, ЧЕЗ, Топлофикация, газоснабдяване), подписване договор с доставчици на Интернет и Телевизия и присъединяване на обекта. Ваше задължение е и навременното извършване на плащания с цел незабавяне работата по обекта и доставките - тоест при приет акт от страна на строителя или проформа по одобрена оферта от доставчик.

Искам да управлявате проекта, но с мои изпълнители - възможно ли е това?

В повечето случаи отговорът е “не”. Когато управляваме проекта, носим отговорност за срока и качеството на изпълнение. Партньорите, с които работим, са се доказали във времето като надеждни и качествени изпълнители. За съжаление в сферата на строителството това далеч не са всички фирми и ние не можем да поемем риска да работим с непроверен изпълнител.

Искам да закупя уреди и елементи на обзавеждането от магазини и доставчици, с които вие нямате отношения - възможно ли е това?

Ако искате да използвате услугата Управление на проекта, ние можем да гарантираме качество на доставените материали и изпълнение и доставка в срок единствено с проверените партньори, с които работим. Ако имате желание сами да извършвате поръчки и плащания към доставчици, можете да се възползвате от услугата ни Авторски надзор. Така пак ще следим за спазването на проекта и ще разрешаваме казуси. Но отговорността за навременното поръчване, доставките, качването, търговския вид на получените стоки, остава във вас като направили поръчките и водили комуникацията с доставчиците.