fbpx
Продължете към съдържанието

Преди ремонт – как да се подготвим?

Кратка статия със съвети при правенето на ремонт

В IRchitect не само че разбираме от интериорен дизайн, но и изпълняваме почти всички проекти, които изготвяме чрез нашите партньори от RInnovation. Оригиналната идея на тази статия беше да ви подготвим за започванато на ремонт – със или без вътрешен дизайнер. С оглед на присъствието на COVID-19 в ежедневието ни обаче я преработихме, за да е по-полезна към настоящите условия. Ще ви разкажем какво можете да правите по предстоящия си ремонт и как времето в карантина може да е във ваш плюс вместо да е негатив. Вирус или не, ако имате закупено жилище на шпакловка и замазка или апартамент старо строителство, в който искате да се нанесете ще трябва да го ремонтирате и обзаведете.

Както знаем:

Човек и добре да живее, рано или късно прави ремонт.

баш майсторът
баш майсторът

Правенето на ремонт вероятно е по-демонизирано и от Костов и затова си има причина. В съзнанието на съвременния човек това е кошмарна дейност, от която ще боли, нервите ще са опънати и дните ще са дълги – нещо като ходенето при зъболекар, но продължаващо с месеци. Хитро ухилените майстори, неочакваните разходи, закъсненията, цялата несигурност и хорър историите от близки и приятели, превръщат правенето на ремонт в една от най-плашещите за всяко семейство дейност.

Тази репутация е в голяма степен заслужена. С много от майсторите трудно се общува, по време на процеса откриваме неприятни изненади в стените, а съседите са нетолерантни. Стените и таваните в родното строителство често са толкова криви, че престъпват границите на Евклидовата геометрия. Все пак най-голямата предпоставка за ремонт-кошмар е собствената ни неинформираност и незнание. Това е най-идеалната рецепта за скъп, дълъг и изпълнен с грешки процес на ремонтиране.

От IRchitect имаме добри новини за вас. Не е нужно това да е така. Обещаваме, че в края на тази статия ще сте много по-подготвени за изпитанието, което Ви предстои и ще сте далеч по-уверени и информирани, знаейки как го правим ние. За ваше удобство решихме да разделим тази статия на две части – преди ремонтът да започне (този блогпост) и след това. Обещаваме да пишем, когато сме готови с втората част!

Да започваме!

ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕ НА РЕМОНТ

Да подредя апартамента, така че да отговаря на изискванията ми

редене на паркет интериорен дизайн IRchitect
редене на паркет интериорен дизайн IRchitect

Формата следва функцията” Всички сме чували неостаряващата сентенция на Луис Съливан – един от водещите архитекти на 20в. Какво е имал предвид? Ако не сме подредили правилно помещенията и кътовете в апартамента дори с най-скъпите италиански мебели, резултатът ще е незадоволителен.

Ако нямате разпределение на апартамента го измерете внимателно и го начертайте. Така ще ви е много по-лесно да прецените какво е възможно и какво – не. Дали кухнята ще е в дневната зона, пералнята ще е ли изнесена в собствено помещение. А ще има ли отделно гардеробно помещение към спалните. А кухненски остров в кухнята? Имам ли място за така желаната ниша за четене пред прозореца? Ако имате малки деца е разумно да предвидите място за сушилня. Ако обичате да готвите си предвидете по-дълги плотове и изобилие от шкафове. Ако имате повечко вещи – планирайте гардероби и складове.

Няма достатъчно място? Може би е възможно да бъде създадено. В много от жилищата в България стените са неносещи и позволяват промени в разпределението. (горещо препоръчваме преди да вземете чука да се консултирате със специалист – архитект или инженер конструктор). Подредете помещенията и влизайте във все по-голям детайл – бъдете художник, който скицира първо най-грубите черти на жилището, рафинирайте линиите и пространствата, докато резултатът не ви хареса. Рядко става от първия път. Когато започваме проект за интериорен дизайн често правим доста варианти преди да достигнем до задоволително разпределение.

Чисти линии

интериорен дизайн на всекидневна и трапезария
Дизайн на дневна от IRchitect

Гонете чисти линии и прави ъгли – така интериорът ще стане хармоничен и ще може да го обзаведете със стандартни мебели. В IRchitect си признаваме, че изобщо не сме фенове на заоблените и скосени ъгълчета, характерни за строителството от последните 10 години. Често е необходимо истинско майсторство на пространствената мисъл, за да преобразувате апартаментът тип “отмъщението на архитекта” във функционално и стилно жилище. За нас в IRchitect това е най-любимата част от целия процес на вътрешния дизайн. Често захвърляме дори спешните си задачи, защото нямаме търпение да разгледаме всички възможности и варианти – от най-консервативния, до най-смелия.

Да намеря собствения си стил и да разбера какво харесвам преди да започна ремонт

Заглавието на тази секция наистина звучи като “cheesy” книга за самопомощ, но това е много важна първа крачка. Винаги я правим, когато започвам проект за интериорен дизайн с нови клиенти и която препоръчваме ако ще правите ремонт. Ако вече сте подредили апартамента и имате представа за наличните пространства следващата стъпка е да си поставите цели и да изградите цялостна визия за стила на апартамента. Винаги окуражаваме клиентите си да влизат в pinterest или houzz и като колекционери да събират картинки, които ги вдъхновяват. Те са заданието за новия им дом.

строителен обект
строителен обект

В намерения “облак” от референции ще изпъкнат ясни тенденции.

Например светли пространства, изобилие от дървени повърхности и леки цветови акценти или напротив – тъмни стени, монохромни мебели, тежко осветление. Тук няма правилно или грешно решение – важно е да намерите собствения си стил. Потърсете общите черти на нещата, които ви допадат и пипнешком ще откриете чертите на мечтания ви дом.

Също важна стъпка е да опишете навиците си

Нещата, които правите всеки ден вкъщи. Повече време ли прекарвате на дивана или на трапезната маса? Използвате ли дома си за работа? Колко време прекарвате в спалнята? А може би искате това да се промени и новият дизайн ще ви помогне да преборите вредните навици? Това описание ще ви помогне да разберете кои части от дома са най-важни за вас и ще така ще приоритизирате успешно ако трябва да избирате между няколко различни възможности.

Да оценя реалното състояние преди ремонта – необходими ли са шпакловки, саморазливки, корекции по мазилката или стените

Горещо препоръчваме тази стъпка да направите с професионален строител или архитект. Много често, когато правим огледи с клиенти, откриваме неща, които са останали невидими за тях, но са ясно видими за професионалист. За съжаление мнозина подценяват важността на детайлите – дали подът е достатъчно равен, за да се монтира паркет върху него, стените прави ли са или трябва да се изправят с допълнителна шпакловка? Какво е състоянието на кабелите и съществуващите инсталации? Дограмите плътно ли затварят? Ако по стените има мухъл или необясними петна, значи вероятно има проблем по фасадата и ще е необходимо да се огледа сградата отвън и евентуално да се направи ремонт. Щранговете сменени ли са – а канализационните тръби от старите каменинови ли са?

Ако не знаете за какво да гледате – нашата онлайн книжка “Пътеводител на новодомеца” може да бъде полезно начало. Отговорите на тези въпроси са много важни, защото са лесни за решаване в етапа на предварително планиране,но, ако изскочат по време на ремонта, ще ви създадат куп главоболия.

ремонт преди и след
ремонт преди и след

Къде другаде при ремонт има клопки?

  • Стените с латекс ли са боядисани или с винервайс? Във втория случай ще трябва целия апартамент да се мине с шпакла, за да се свали постната боя.
  • Дограмите уплътнени ли са със силикон отвън? Ако не, очаквайте течове и петна.
  • Метални тръби в банята? Много вероятно е да изглеждат здрави, но да са корозирали там, където не можете да ги видите.
  • Старият паркет носи страхотен чар, но имайте предвид, че под него почти винаги се крие подложна конструкция и дебел слой сгур и боклуци – ужасни за здравето ви, както и скъпи за преработка.

Важно е да сте подготвени за подобни проблеми, за да се справите с тях своевременно.

Да планирам промените в инсталациите – смяна позиция фурна, котлон в остров, амбиентно осветление, допълнителни контакти, ключове и тн.

Интериорен дизайн на всекидневна с акустични панели от IRchitect

Дори и най-добрия интериорен дизайн и перфектен избор на мебели, цветове и материи се обезсмисля ако осветлението не е добре планирано или нямате удобно място за зареждане на телефона. Ако някъде по пода ви се въргаля разклонител – инсталацията вероятно има нужда от подобрение. Тези простички примери от ежедневието само ни показват огромното значение на добре планираните инсталации.

Всяко решение на ниво дизайн или функционалност изисква промени в инсталациите. Винаги ще искаме да има повече светлина на местата, където прекарваме най-много време – например над трапезната маса или при ниското сядане в дневната. Много е важна не само позицията на самите лампи, но и на ключовете, които ги контролират. Дали ще се включват от едно, две или три места трябва да знаем преди започването на ремонта.

Къде ще е телевизорът – а рутерът? За тях трябва да предвидим не само ток, но и LAN кабел или коаксиал. Как ще стигне кабелът на доставчика до тях? Би било супер да знаете, за да не се появят грозни видими кабели на новия ви ремонт. Ще пускате ли СОТ или видеонаблюдение – кабелите им спокойно влизат в стените, но трябва да ги имате предвид още в началото на ремонта.

Всяко разместване на уредите в кухнята води до задължителна промяна в окабеляването или ВиК инсталацията. Фурната и котлонът изискват по-силен ток и съответно по-дебел кабел на отделен бушон. Ако има вградени уреди е добре да предвидите контактите им в съседни шкафове, за да можете да ги спирате и пускате лесно в случай на авария. За вашата безопасност е желателно всички уреди, които имат двигател или използват вода да са на отделни токови кръгове, а всички контакти да имат дефектно-токова защита.

и смесителите са от значение за ремонта

При планирането на ВиК инсталацията е много важно да знаете какви ще са смесителите – вградени или видими. На мивката – стоящ или стенен? Дори да сте избрали типа за правилното изграждане на инсталацията е важен конкретният модел, защото има разлики. Правейки интериорен дизайн на бани в IRchitect винаги планираме точните позиции на инсталациите и уредите в банята съобразно размера на плочките. Така те попадат симетрично върху фуги и стоят правилно и хармонично. Съветваме ви да си разчертаете стените и да видите какви са възможностите, така че отделните елементи да работят добре заедно.

Да планирам ремонта – финансово ..

Известният боксьор Майк Тайсън е казал

         “Всеки има план, докато не го ударят в лицето”.

Разбира се трябва да приемем цитата с едно наум спрямо специфичния му контекст и специфичния му автор, но е факт, че плановете твърде често се променят или в движение тотално изчезват. Противно на убежденията на “Железния Майк” в IRchitect силно вярваме във важността на планирането и на ясните предвидими процеси. За да го постигнем имаме стриктен процес – препоръчваме и вие да го пробвате ако планирате ремонт:

документи
документи

Първата стъпка е подробно да опишем всяка дейностот ремонта и да направим предположения каква ще е цената й. Например промени в инсталации, разрушения, нови стени, шпакловки, нови климатици и мебели. Колкото по-подробен е планът ви, толкова по-вероятно е правилно да отгатнете крайната стойност на намерението си. Подробната таблица с количества служи за задание на изпълнителя – по нея той ще ви даде точна оферта за изпълнението.

Колкото и добре да планираме винаги ще има непредвидени разходи – ние залагаме 10%. Имайте предвид, че в ново строителство процесите са сравнително предвидими и ясни, но при стари сгради има много “подводни камъни”. Такива са например слаби мазилки, скрити тръби за подмяна, криви стени и непредвидените разходи ще са по-големи.

Ако тази стъпка ви притеснява може да изпробвате нашия онлайн калкулатор, който ще ви ориентира колко ще струва намерението ви.

…и организационно

Разбира се планирането не е само финансово, но и времево и организационно.

“Колко време ще ми отнеме един ремонт?”

Това е сред топ въпросите, които получаваме на консултации в офиса. Краткият отговор за основен ремонт с промяна или подмяна на инсталации и обзавеждане е 3-6 месеца. Разбира се това зависи от обхвата и сложността на планираните дейности. Ако се прави проект за интериорен дизайн е добре да си предвидите още около два месеца.

гипсов орнамент на таван
гипсов орнамент на таван

Строителните дейности по ремонта – разрушения, шпакловане, промени в инсталациите, бани, настилки и боядисване отнемат не по-малко от 2 месеца. Следват монтаж на паркет, врати и вградени мебели. Кухнята се поръчва чак когато има готово ниво на под и таван. По този начин шкафовете ще влязат точно и ще паснат по мярка към отвора. Производството и ще отнеме между 1.5 и 2 месеца. Същата важи и за завесите от пода до тавана – там и сантиметър отклонение води до влачене по пода и зацапване.

Не препоръчваме да има други ремонтни работи след монтажа на мебелите заради фината прах, която ще се появи. Невидима за окото, тя ще надраска новите ви мебели и ще ги захаби по-бързо. Затова след монтажа на мебелите по поръчка е чудесен момент да направите основно почистване на жилището след ремонта.

Финални щрихи на ремонт

детайл скрити дръжки за кухненски шкафове
детайл скрити дръжки за кухненски шкафове

След като всички вградени мебели са поставени може да направите последната ръка латекс и да монтирате подовите первази. Следват монтажа на завесите и доставката на готовите мебели. Накрая идва и най-хубавата част – заснемането на апартамента след ремонта. Доказателство, че сте се справили добре, хубав спомен и повод да се похвалите на приятели във фейсбук или инстаграм  :))

Като повечето архитекти и ние обичаме да щракаме, но за отговорни задачи работим с професионалист – Цветомир Джерманов и ABCDSpace.

Планирайте добре последните дейности по ремонта. Залагайте разумни буфери от време, за да успеете да се изнесете по план и да заживеете в новото си жилище с удоволствие. Заслужили сте си го!

Да взема оферти и да поръчам нещата, които са чакат по-дълго – смесители, плочки, паркет, врати, осветителни тела

Всичко е планирано, взели сте решения кои ще са смесителите, плочките, уредите, осветителните тела, паркетите и облицовките. Добре е поръчките да започнат още преди ремонтът да е стартирал, за да не причинят забавяне впоследствие. Обикновено доставка на по-нестандартни смесители, плочки и осветителни тела отнема минимум един месец. Паркетът също. Не се притеснявайте, че ще избързате. По-добре да чакат в склада на доставчика, отколкото да закъснеят и да ви провалят плановете. Добре е да поръчате интериорните и входната врати възможно най-рано. За целта трябва отворите да са готови и фиксирани, а стените изправени, за да може да се вземат коректни размери.

В IRchitect събираме всички оферти за предвидените в проекта материали в момента на завършване на техническия част от интериорния дизайн. По този начин си гарантираме, че няма да има забавяния, когато майсторите влязат да действат.

Правенето на ремонт не е толкова страшно!

Надяваме се, че статията ни ви е била полезна и интересна!
Очаквайте скоро втората част – стъпки след започване на ремонт!

Ако се притеснявате, че няма да се справите сами с интериорния дизайн или не ви се занимава с майстори, разгледайте услугите ни или направо да ни пишете!

Вашият коментар