fbpx
Продължете към съдържанието

Главозамайващи тенденции в архитектурната визуализация

Няма да изненадаме никого, ако кажем, че технологията преобръща всяка индустрия, до която се докосне. Изненадващото е, че с рaзвитието си, технологията продължава да преобръща индустриите на всеки няколко години, откривайки нови, неподозирани насоки за развитие и успех. На нас като професионалисти остава предизвикателството да гледаме редовно жироскопа си и да изправяме отново на вълните преобърнатата си лодка.

Архитектурна визуализация – тенденции

Архитектурната визуализация е най-мощното средство на професията да предава визията си за нови, неподозирани светове. И ако в началото на века бъдещите НюЙоркски небостъргачи са били пресъздавани в скици с въглен, днес фотореалистичните визуализации са се превърнали в норма за професията. Даже последната тенденция заменя фотореализма с артистизъм, свеждащ представянето на сградата до няколко детайла, имащ за цел да предаде повече настроение и атмосфера, отколкото информативност.

Технологичният прогрес от последното десетилетие обаче поставя под въпрос самата същност на визуализацията като двумерно изображение, прилично на фотография, която човек може да задържи в ръце; или като видеоклип, където зрителят преживява едно режисирано преминаване през бъдещия пейзаж. Тенденцията към интерактивно, контролирано от потребителя преживяване, все повече навлиза и в имагинерните светове на архитектурната визуализация.

В следващите няколко публикации ще ви представим интересни тенденции във визуализацията, които ще променят начина, по който очаквате да видите непостроените светове.

360-градусови визуализации

Google и Android преобърнаха представата ни за снимка, въвеждайки в масова употреба 360-градусовите, или fisheye изображения. 360-градусовата снимка представлява една фотосфера – двумерно и плоско изображение, обхващащо обаче много повече от 30-40-градусовия ъгъл на човешкия поглед, или 90-градусовият на широкоъгълните фотообективи: обхваща де факто цялата сфера, видима от мястото на камерата.

архитектурна визуализация
Field of View ( Credit: Wikipedia )

Тази технология е използвана при създаването на Google Street View. Колата на Google е екипирана със статив с няколко сензора (камери), данните от които се обработват, за да се получи общ сферичен образ. Броят на сензори е нараснал от 8 в първите разреботки до 15 днес. В момента Street View позволява на потребители да качват собствените си фотосфери или панорамни разходки, направени с функцията за 360-градусови панорами на телефоните с Андроид.

360-градусовата технология е вече толкова общоприета, че отскоро Facebook поддържа качването на 360-градусови видеа, в които, докато клипът тече, зрителят е свободен да се завърти и следи действието във всички посоки. Такива клипове са заснети на последния US Open, а Disney ги използва за промотирането на предстоящата седма част от „Междузвездни войни“. Интересното е, че докато кадрите от тенис мачовете са заснети в реална среда, то клипът от Междузвездни войни съдържа голям процент компютърно генерирани изображения (CGI).

Потребителите са свикнали с тази технология и вече очакват да могат да се завъртят в картината, която гледат, или да се разходят, за да видят какво има зад ъгъла на сградата. Това създава нуждата от навлизането на подобни технологии и в архитектурната визуализация.

Наскоро един проект на „Трансформатори“ – Форум „Споделени Софийски пространства“- използва фотосфери, за да предаде по-пълно атмосферата от реализираната инсталация.

IRchitect и архитектурната визуализация

Ние в IRchitect се интересуваме от последните тенденции и ги прилагаме в практиката. Ето защо част от работата ни по реални проекти включва визуализирането на панорамни разходки. Разработвайки офиса на Chobolabs, създадохме първото „Choboview„, малка разходка от две панорами, в които потребителят може да се разходи и да огледа всичко, което го интересува. Така се избягва това да визуализираме само красивата и интересна част от проекта, а недомислените неща да излязат „извън кадър“.

Вашият коментар