fbpx
Продължете към съдържанието

Любими блогове за архитектура и дизайн

Климатът в архитектурната професия се променя бързо. Въвлечени в ежедневните си малки битки рядко усещаме в каква посока върви светът, как еволюира дизайнът, какво търсят хората, какви са съвременните тенденции.

Светът на дизайна е станал толкова сложен и всеобхватен, че за да изградиш обективно мнение по дадена тема е необходимо да следиш няколко независими източника на информация.
Независимо дали сте професионален дизайнер, студент по архитектура или просто любител ви препоръчваме да разгледате любимите ни блогове за архитектура и дизайн

archdaily1, блогове за архитектура и дизайн, IRchitect   Archdaily

Кoй ли задълбочен списък би си позволил да не започне с гига-мега-архи портала за архитектура и дизайн. ArchDaily се е позиционирал като непреходна величина – нещо като “старите богове” в Игра на тронове – древен, консервативен и последователен – само дето е син.
В Archdaily ще откриетe всичко, независимо от стил, фаза, автор, география.
Изключително полезен за проучвания и незаменим за убиване на време.

Pro Tip – ако се налага да жертвате вечне недостигащите няколко часа сън на денонощие, за да сте в час със ставащото по широкия архитектурен свят, както и дизайн тип “Заха” не ви вдъхва особено доверие, препоръчваме изданиeтo A Daily Dose of Architecture – синтезирана и филтрирана информация, избълвана от кораба-майка.

//dezeen.com/, блогове за архитектура и дизайн, IRchitect   Dezeen

Първия сайт за дизайн, който започнах да следя. Едно време бях много горд, защото ми се виждаше доста хип, докато днес е пораснал и стои откровено мейнстрийм. O, Tempora..
Постват се отличаващи се обекти на продуктовия дизайн, започвайки от мебели, мивки, строителни материали и достигайки до обуща и текстили.
Ценните уроци, които един млад професионалист може да вземе, варират от екзистенциалното прозрение, че чашите за вода не винаги са стъклените цилиндри, познати му от секцията на баба, както и че архитектите дори в епогея на кариерата си могат да станат за резил.

Bustler

Безценен ресурс в случай че се интересувате от архитектурни конкурси, трендове, финалисти и  победители. Сайтът ви поднася на тепсия премирани и победили проекти в актуални международни архитектурни конкурси. Надали има по-добър начин да си сверите часовника ако кариерата на архитект – професионален състезател ви привлича. И не позволявайте откритието, че и в архитектурните състезание съществуват форми на “допинг” да ви депресира.

Subtilitas

Симпатичен скромен Tumblr братовчед на горните;
включва: Проекти със снимка,локация, автор;
Минимален по философия, максимален по съдържание, лесен за следене, с една дума – задължителен.

Mirage Studio 7

Mirage Studio 7 винаги е бил блогът, който зарежда деня ти с позитивна енергия и тръпка на удоволствие преминава през тялото ти когато видиш, че са пуснали нещо ново.
Пичът, който го списва, е азиатец от Малайзия с международен опит, набито око за ирония и големи дози хумор.

BLDGBLOG

О, BLDGBLOG! Светия Граал на свободния архитект-утопист, съзнал, че има и друг свят отвъд разгъвките, спецификациите, екзекутивите, даже пастелното шалче и другите елементи, формално дефиниращи ни като архитекти.
Блогът изследва и анализира света през призмата на “бъденето” архитект – каквото и да значи това. Чести референции и теми са търсени в комиксите и популярната култура, историята, математиката, технологиите, психологията и още много, много, много интересни филтри, даващи ни нов поглед към все по (не)познатия ни свят.

SuperArchitects, блогове за архитектура и дизайн, IRchitect   SuperArchitects

SuperBlog! E, не съм сигурен, че е блог – събира и публикува най-екстравагантните, крайни, футуристични и като цяло екстремни студентски дипломни работи, до които се добере. В графата „задължително“ за всеки студент.

Notes on Becoming a Famous Architect, блогове за архитектура и дизайн, IRchitect   Notes on Becoming a Famous Architect

Обичаме го не защото вярваме, че ще ни направи студио No1 в света, а заради структурирания и аргументиран подход, анализиращ методологията на другите, насочили се натам.
Думата “маркетинг” е непозната за родните архитекти, ала Notes on Becoming a Famous Architect доказва, че е перфектно овладяна от тези, които считаме за най-големи майстори.
Блогът си позволява да анализира историите на най-големите имена в бранша и да синтезира стратегиите им да се “продадат”. Какво стои зад босите крачета на архитекта-философ Цумтор, феминизма на Заха, смирението на SANAA и тн. – искреност или маркетингови стратегии? Notes on Becoming a Famous Architect ще сподели пиперливото си мнение.

whatA, блогове за архитектура и дизайн, IRchitect   WhatA

В България надали има архитект/дизайнер или човек, ангажиран със заобикалящата ни среда, който да не следи редовно блога на What Association.
Категорично е един от блоговете, формирали ни като професионалисти в такава степен, че не знаем дали споделяме един естетически вкус и ценности с тях, или сме до такава степен повлияни, че сме ги разпознали като свои, следейки статиите и анализите им.

WhatA са до такава степен популярни, че коментарите им повлияха иначе ретроградните родни институции и авторите на блога са чести автори на задания за конкурси и членове на журита.

Honorable Mentions

The Angry Architect

Още един градивно хейтърски блог за нещата от архитектурата и света. Харесваме критичната му ироничност, както и приятното чувство за хумор, влагано във всички публикации.

View Point

Блогът на Павел Янчев – активен архитект, бивш куратор на SAW (архитектурната седмица, не хорър поредицата), човек, чието мнение за градската среда и развитие е винаги интересно, аргументирано и меродавно. Павел пише все по-рядко блога си -за съжаление причината, уви, не е в това, че градската среда вече няма нужда от професионална критика.

блогове за архитектура и дизайн, morphocode-logo-200x200, IRchitect   MorphoCode

MorphoCode са първите в България, които започнаха да пишат за параметричен дизайн и генеративни системи. Ако не бяха те, сигурно никога нямаше да инсталираме и разцъкаме Grasshopper.

Оfficesnapshots

Имат завидна колекция от интериори на офиси. Един от малкото сайтове, където всеки качен пример има с какво да те спечели. Доста е полезен, както като източник на вдъхновение, така и като начин за следене на тенденциите при дизайирането на офиси.

Освен това има доста удобен каталог с продукти.

За още архитектурни стартъп истории можете да ни следите във Facebook.

Вашият коментар

Етикети: