fbpx
Продължете към съдържанието

Защо да работим с интериорен дизайнер

Често разсъждавайки по темата защо да работим с интериорен дизайнер за офиса или дома се сещам се сцената във филма „Корабокрушенецът„, в която захвърленият насред океана Том Ханкс е принуден сам да се справи с неприятна дентална ситуация в собствената си уста.

Резултатът, *spoilers* както навярно и сами се досещате, е доста гаден.

Силно подозирам, че ако покрай острова в този момент бе минал зъболекар, Ханкс би дал и последните си кокосови орехи, барабар с Уилсън за да се справи по по-безболезнен начин с проблема си.

Работа с интериорен дизайнер – лукс, или?

паркет и плочки детайл интериорен дизайн

Често разсъждавам по този въпрос и в контекста на собствената ми професия – аз съм архитект и интериорен дизайнер.
Защо хората не са склонни да наемат консултанти – професионалисти, за да им помогнат с обзавеждането, а разчитат само на собствените си сили. Резултатите са по-добри? Сроковете – по-кратки? Инвестираните време и финанси по-малки?

Тези въпроси ме накараха да компилирам кратък пост с 8-те причини защо да наемем интериорен дизайнер, когато обзавеждаме дом или офис.

Практична среда

интериорен дизайн на дневна с акустични панели

Когато хората чуят „интериорен дизайн“, пред очите на мнозина изникват животински мотиви, скъпи италиански изделия, нелепи аксесоари и тн.
Етимологията на думата е съвсем друга – тя обхваща всичко съзнателно създадено от човека. В оригиналното си значение освен естетика думата също обхваща функционалност, практичност, организация. Добрият, професионален дизайн води не само до хармоничен и приятен външен вид, но и до функционална и ергономична среда за обитаване.

Качество

интериорен дизайн на дневна преди и след

Разпространено е мнението, че размерът на бюджета за даден проект за интериорен дизайн определя дали той ще е успешен или не.
Действително, средствата, които сте заделили, имат директно отношение към качеството на мебелите и материалите, но това в никакъв случай не е определящо за общото впечатление, което един добре проектиран дом може да създава.
Натрупаният ноу-хау и опит на дизайнера ще ви помогнат да изберете най-доброто за предвидения бюджет, а освен това добрият професионалист ще добави стойност на пространствата чрез нетрадиционни материали, нехарактерни употреби на познати ни обекти, ефектно осветление.

Предвидимост

Скици интериорен дизайн

“Ще си отива ли този диван с тази масичка?”, “Няма ли да стане много тясно?”, “Дали ще ни стигне бюджетът за всичко?”
Това са само част от въпросите, които вълнуват всеки новодомец.

Работата с професионален дизайнер премахва подобни неизвестни – с напредването на проекта за интериорен дизайн изготвяме качествени 3D визуализации, детайлни бюджети, линейни графици, количествено-стойностни изчисления и прецизни оферти, за да бъде напълно наясно клиентът ни как се развива проектът му и какво да очаква на влизане в новия му дом.

Значение на дома

детайл на шестоъгълни плочки и паркет

Глобализираният, свръх-информационен свят, към който принадлежим, ни дава все по-малко лично пространство и възможности за уединение. В  известен смисъл частният ни дом единствен запазва монопола си върху “личното” и “неприкосновеното” – само там можем да сме истински “сами”. Естествено е в това персонално пространство да търсим мир и хармония, специфично моделирани спрямо индивидуалните ни изисквания на клиента. Именно дизайнерът може да преведе тези абстрактни желания на езика на материята – под формата на текстури, материалност, пространства, а по-късно – материали, мебели, погледи.

Контакти със строители и търговци

Баш Майсторът
Баш Майсторът

Средностатистическият клиент не разполага с контакти със строители и търговци на мебели и материали – за архитектите те са ежедневие. Той ще избере най-качествените и естетически издържани продукти.

Майсторите и бригадите, с които работим, ни възприемат като дългосрочни партньори и знаят, че ако свършат половинчата работа, не почистят или не са коректни и любезни, няма да получат следващи поръчки към наши бъдещи клиенти – това променя цялостното им отношение и е гаранция, която крайният потребител рядко ще получи без помощта на дизайнер.

Отстъпки

баш майсторът

Обзавеждането на апартамент винаги е финансово стресов процес. IRchitect съзнава това и благодарение на оригиналния си модел поддържа добри отношения с водещите вериги,  търгуващи с материали и мебели. Клиентите ни ще се възползват от отстъпките, които получаваме към наши партньори. Често намаленията, които договаряме, са сравними с цената на проекта за интериорен дизайн.

Още ли се колебаете дали да наемете архитект за обзавеждането на своя дом или офис?!
Свържете се с нас или продължете към останалите причини да се възползвате от помощта на архитект!

Средства

интериорен дизайн дневна

Самодейният дизайн често е само привидно по-икономичното решение. В строителството всяка грешка се “наказва” и води до допълнителни разходи. Недобри организационни решения ще ви костват десетки километри път при недобре проектирана кухня или ужасни нерви при недобро разположение на мебелировката или непредвиждане на бъдещи нужди.

Ако за момент изчислите колко печелите на часова база и умножите по десетките часове, които ще са ви необходими, за избор на материали и надзор над работниците, ще установите, че сумата е сравнима с хонорара за архитект и наемането на професионалист да изготви проект за интериорен дизайн изобщо не е лукс.
А това е само единият от времевите аспекти:

Време

интериорен дизайн кухня

Парите се изработват, вещите се подменят, но времето е единственият ни краен ресурс. Изборът на мебели и материали, хармоничното им композиране, съгласуването на бригади и тн. и тн. често  могат да отнемат месеци – особено ако човек няма опит с подобни занимания.

Специализация

IRchitect интериорен дизайн София лого

Винаги сме се удивлявали на способностите на добрите мениджъри, програмисти, предприемачи. Никога не бихме си и помислили да вършим работата на лекари и инженери – те са учили с години и в последствие са се усъвършенствали в практиката, за да усвоят до съвършенство занаята си и да носят отговорност за делата си.

В проектирането на интериорен дизайн ситуацията не е много по-различна – разликата между професионален дизайн и самодеен такъв е огромна и очевидна. Ние специализираме в нашата сфера – професионалисти сме. Доверете се на нас, както бихте се доверили на лекар, инженер, учител. Дизайнерите и архитектите специализират там, където вие може да сте колебливи, и са много по-ефективни в своята дейност. За нас е удоволствие да намерим най-добрите решения за дадено място и собственик, да ги реализираме с помощта на партньорите ни, да се гмурнем в детайлите на проекта, да следим дали всичко е изпълнено до най-малка подробност.

А добавената стойност при работата с проект за интериорен дизайн – естетическа, финансова, психологическа – категорично си заслужавa.


Ако горните редове са Ви били интересни, заповядайте в офиса на IRchitect за безплатна консултация за бъдещия Ви ремонт! Свържете се с нас и си запишете час сега!

За още истории от света на дизайна можете да ни следите и във Facebook.

Вашият коментар