fbpx
Продължете към съдържанието

Нови технологии в строителството

Напоследък сме заляти от все повече нови технологии в строителството, архитектурата и дизайна.
Всички сме чували за 3D принтиране, CNC фрезоване, роботизирани ръце.

Някои може да са чували за провеждащ светлината бетон, аерогел, латекс, по който можем да пишем или дронове – зидари.

За да ви изненадаме, се наложи наистина да се постараем. Насладете се на няколко смайващи нови технологии в строителството, архитектурата и дизайна.

LED- enabled carpets

Philips и Desso са си поставили амбициозна задача – да променят начина, по който разбираме и комуникираме с осветлението в домовете си.
Те разработят килим с вградени ЛЕД диоди, които реагират и засияват, когато засекат преминаващ човек.
Технологията има приложение в ситуации на евакуация, в сложната информационна инфраструктура на обществените сгради или дори за да създаде по-мека и приятна атмосфера в домовете ни.

Къщи от пясък

Група пенсиониране инженери и предприемачи решават да променят света, като направят строитеството на къщи достъпно дори за най-бедните. Как? Като разработят строителна технология за страни от Третия свят в Африка или Азия, базирана върху иначе непотребен ресурс – пустинен пясък.С 87% пясък, 12.8% полиестерна смола и 0.2% химикал и PolyCare ще 3D-принтират за вас къща на цена, несравнимо по-ниска от настоящата й.

Gesture Control

За съжаление Силата не е с всички нас.

Затова пък съществуват технологии, които да запълнят липсата й. Вече можем да контролираме ел. уредите вкъщи дистанционно – само с жест. Технологията функционира точно както звучи – поставя потребителя в ролята на джедай, който от удобното си легло мързеливо управлява цялата електроника на дома.

Найс, а?

Appliance Chat

На всекиго се е случвало да понапсува телевизора. С навлизането на умнита технологии в архитектурата обаче съществува все по-голям риск телевизорът да ви отговори. За наше щастие уредите вкъщи не са обидчиви като Hal от Космическа одисея: 2001 В новото поколение автоматизирани домове комуникацията с печки, перални, лампи и тн. не се ограничава до бутони или touch. Вградени системи за съобщения и гласов контрол позволяват управлението да се случва дистанционно. Siri на Apple също разплага с модул за подобен контрол – Homekit. А от българския умен контролер за климатици Melissa скоро очакваме да ни отговаря с кадифен алт.

Smart Glass

Технологията Smart Glass моделира поведението на познатия материал така, че при преминаване на контролиран електрически импулс, стъклото променя светлопроводимостта си.С по-прости думи – с една натискане на ключа прозрачният прозорец става матов.
Създателите твърдят, че технологията успешно замества ефекта на засенчване от щори и завеси и има приложение в конферентни зали, бани, операционни и тн.

Нови технологии в строителството

Технологиите и автоматизацията оставят все по-малко злободневни задачи на нас, хората. С все по-малко бели петна в картата на човешкото познание, времената, за които сме чели във фантастичните романи са близо. В IRchitect често дебатираме помежду си дали тези промени са за добро. Все пак, магнетизмът на непознатото и любопитството да опознаем хоризонта на човешкото познание ни тласкат напред да четем, мислим и работим.

За още архитектурни истории, следете блога ни.

Вашият коментар