Нови технологии в строителството

Напоследък сме заляти от все повече нови технологии в строителството, архитектурата и дизайна.
Всички сме чували за 3D принтиране, CNC фрезоване, роботизирани ръце.

Robot arm IRchitect технологии в архитектурата, нови технологии в строителството
3D printing gif IRchitect технологии в архитектурата, нови технологии в строителството

Някои може да са чували за провеждащ светлината бетон, аерогел, латекс, по който можем да пишем или дронове – зидари.

translucent concrete IRchitect технологии в архитектурата, нови технологии в строителството

За да ви изненадаме, се наложи наистина да се постараем. Насладете се на няколко смайващи нови технологии в строителството, архитектурата и дизайна.

LED- enabled carpets

LED carpet IRchitect технологии в архитектурата, нови технологии в строителството

Philips и Desso са си поставили амбициозна задача – да променят начина, по който разбираме и комуникираме с осветлението в домовете си.
Те разработят килим с вградени ЛЕД диоди, които реагират и засияват, когато засекат преминаващ човек.
Технологията има приложение в ситуации на евакуация, в сложната информационна инфраструктура на обществените сгради или дори за да създаде по-мека и приятна атмосфера в домовете ни.

Къщи от пясък

sand-dunes IRchitect технологии в архитектурата, нови технологии в строителството

Група пенсиониране инженери и предприемачи решават да променят света, като направят строитеството на къщи достъпно дори за най-бедните. Как?
Като разработят строителна технология за страни от Третия свят в Африка или Азия, базирана върху иначе непотребен ресурс – пустинен пясък.

С 87% пясък, 12.8% полиестерна смола и 0.2% химикал и PolyCare ще 3D-принтират за вас къща на цена, несравнимо по-ниска от настоящата й.

Gesture Control

THE FORCE gif IRchitect технологии в архитектурата, нови технологии в строителството

За съжаление Силата не е с всички нас.

Затова пък съществуват технологии, които да запълнят липсата й. Вече можем да контролираме ел. уредите вкъщи дистанционно – само с жест.

Технологията функционира точно както звучи – поставя потребителя в ролята на джедай, който от удобното си легло мързеливо управлява цялата електроника на дома.

Найс, а?

Appliance Chat

hal_9000 AI IRchitect технологии в архитектурата, нови технологии в строителството

На всекиго се е случвало да понапсува телевизора. С навлизането на умнита технологии в архитектурата обаче съществува все по-голям риск телевизорът да ви отговори. За наше щастие уредите вкъщи не са обидчиви като Hal от Космическа одисея: 2001
В новото поколение автоматизирани домове комуникацията с печки, перални, лампи и тн. не се ограничава до бутони или touch. Вградени системи за съобщения и гласов контрол позволяват управлението да се случва дистанционно.

Siri на Apple също разплага с модул за подобен контрол – Homekit

А от българския умен контролер за климатици Melissa скоро очакваме да ни отговаря с кадифен алт.

Smart Glass

Технологията Smart Glass моделира поведението на познатияматериал така, че при преминаване на контролиран електрически импулс, стъклото променя светлопроводимостта си.С по-прости думи – с една натискане на ключа прозрачният прозорец става матов.
Създателите твърдят, че технологията успешно замества ефекта на засенчване от щори и завеси и има приложение в конферентни зали, бани, операционни и тн.

Нови технологии в строителството

Технологиите и автоматизацията оставят все по-малко злободневни задачи на нас, хората. С все по-малко бели петна в картата на човешкото познание, времената, за които сме чели във фантастичните романи са близо.

В IRchitect често дебатираме помежду си дали тези промени са за добро. Все пак, магнетизмът на непознатото и любопитството да опознаем хоризонта на човешкото познание ни тласкат напред да четем, мислим и работим.

Очаквайте ново включване на тема нови технологии в строителството, архитектурата и дизайна.

За още архитектурни истории, следете блога ни.

Tags
Recent Comments
Leave a comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

За студио за интериорен дизайн IRchitect

В студио за интериорен дизайн IRchitect вярваме, че в партньорство с вас можем да създадем идеалния ви дом. Разкажете ни вашите нужди и надежди, за да изследваме апартамента и заедно да стигнем до правилните решение във вашия бюджет.

Ние сме правилният избор за вас – ще се справим като екип, защото вие сте най-добрите  специалисти по себе си, а ние сме страхотни експерти по архитектура и интериорен дизайн.

Контакти на студио за интериорен дизайн IRchitect

+359883 373437

office@irchitect.com

София, ж.к. Яворов, бл. 5