fbpx
Продължете към съдържанието

Тече, всичко тече (част 1)

Идеята на това да имаш корпоративен блог е да се представяш в светлината на професионалист, за да изградиш пред публиката си образа на експерт, който случва нещата лесно и от първия път. Длъжни сме да кажем, че в строителството – и особено в ремонтите – не винаги нещата се случват от раз. Напротив – в многото и неизбежни неочаквани ситуации, които възникват, професионализмът е в това как излизаш от тях. В следващите няколко публикации ще ви разкажа как в жилищните интериори на IRchitect ни тръгна по вода.

Днес в блога – пригответе се за хорър историята…

Течът от пода и стената

Първият апартамент, който правихме, беше за млада двойка в тихите улички покрай НДК. Сградата е построена през 1990-та година, относително нова – и макар да подменихме радиаторите, ВиК и електроинсталацията, апартаментът като цяло беше в добро състояние и ремонтът – по-скоро козметичен. Каква беше изненадата ни, когато, няколко месеца след като собствениците се бяха нанесли, паркетът в спалнята мухляса и се наду.

Течът беше на външен ъгъл на сградата, далеч от собствените й инсталации – водопровод, канал, парно. Явно беше, че водата идва отвън. Още повече, прояви се заедно с топенето на първия за годината сняг.

теч козирка

Първоначалният оглед намери виновника си – малка бетонова козирка отвън, на нивото на пода в апартамента. Помислихме – снегът се задържа върху нея и при топенето му явно водата мокри стената, стигайки и до паркета. При зимно време ремонтът беше труден – поради ниските температури трябваше да работим със студоустойчиви материали. Измазахме козирката с наклон, който да отвежда водата навън, и хидроизолирахме. И зачакахме подът вътре да изсъхне, за да отремонтираме паркета.

козирка теч

Каква беше изненадата ни, когато при следващото снеготопене течът не само не беше отстранен, но напротив – беше се засилил. От ъгъла на стаята, някъде на метър височина, водата весело се стичаше, и се събираше в малко, но определено създаващо романтична атмосфера езеро. В центъра му – като остров – се извисяваше оптимистично поставения от собственика влагоуловител.

теч в спалнята

Виновникът за теча се оказа водосточна тръба, минаваща отвън на стената, и хитроумно вградена в топлоизолацията на горния апартамент от незнаен майстор. Вграждането на тръбата скрива всякакви течове, и капчиците се приплъзват по задната страна на тръбата надолу. Там, където тръбата е прикрепена със скоба към стената на спалнята, водата влиза в зидарията – и сформира малката водна каскада, на която собствениците се наслаждаваха последните няколко дни.

Истинският виновник

Досетихме се, че при първоначалният оглед на апартамента паркетът в тази стая беше разглобен, и около един квадратен метър от него в този ъгъл на стаята изобщо липсваше. Явно далновиден брокер го беше събрал и скрил, за да прикрие водната каскада – до следващата зима след ремонта. В момента подменяме водосточната тръба и се надяваме това да разреши проблема. Ще ви държим в течение :D.

Двата извода, заради които ви разказваме тази история.

Нещо, за което задължително да гледате при оглед на апартамент – следи от повреди от влага по паркета – надуване, мухъл, надигане на паркетините.

Нещо, за което задължително да изисквате, ако санирате апартамента си – външните водосточни тръби да се преправят, за да излязат извън топлоизолацията. Вграждането им – освен че създава термомост, съответно стената отвътре остава студена и е възможно да се образува мухъл – също така скрива всякакви проблеми с тръбите и затруднява и оскъпява последващ ремонт.

Бонус съвет – ако ще топлоизолирате само един апартамент, задължително монтирайте ламаринена пола на горния край на топлоизолираната площ. Тя ще отвежда дъжовната вода навън, вместо да се задържа отгоре и да се всмуква през стената в апартамента – но това е една друга история.

За още хорър истории от строителството, но винаги с щастлив край – следете блогa ни и нашата Фейсбук страница.

А ако искате да разгледате готовия проект след премахване на течовете – заповядайте на страницата на проекта!

Вашият коментар