fbpx
Продължете към съдържанието

АПАРТАМЕНТ НАД гРАДА

дом за летящи хора

ЗАИМОВ

софия

90 кв.м.

2018

проектант: арх. МАРТИНА РАДЕВА, арх. Бранимир Брозиг

Фотограф: ABCD SPACE

ПЪРВОТО ПОСЕЩЕНИЕ

Помня първия път, когато посетихме този апартамент.

Беше един от първите дни на пролетта – точно този, в който срамежливо и с известен страх оставаш тежкото вълнено палто на закачалката и го заменяш с пролетното си сако.

 

Жилището беше в трагично състояние – мръсно, неподдържно с десетилетия, разкъсани тапети, течове по стените и аварийни ремонти, извършени сякаш на шега.

 

Това впечатление обаче изчезна, когато погледнахме през прозореца към парка.

Разбрахме, че гледката над върховете на дърветата и към планината, ще бъде основния участник в интериорния дизайн на този апартамент в центъра на София.

интериорен дизайн дневна
жена рисува

КОЙ

Не познавахме новите собственици преди това, но знаехме, че човек, който избере апартамент с такава локация, със сигурност е надарен с добър вкус. Така и се оказа.
Те бяха млада двойка на управленски позиции в частния сектор. и с усет към изкуството и добрия дизайн. Работата с тях беше не само приятна, а и благодарна, защото и ние научихме много.

парк заимов стара софия

КЪДЕ

ЖИЛИЩЕТО БЕШЕ В ТРАГИЧНО СЪСТОЯНИЕ – МРЪСНО, НЕПОДДЪРЖАНО С ДЕСЕТИЛЕТИЯ, ЛИЧАХА СЛЕДИ ОТ АВАРИЙНИ РЕМОНТИ, ИЗВЪРШЕНИ СЯКАШ НА ШЕГА. ТОВА ВПЕЧАТЛЕНИЕ ОБАЧЕ ИЗЧЕЗНА, КОГАТО ПОГЛЕДНАХМЕ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА КЪМ ПАРКА. СЛЪНЦЕТО СРАМЕЖЛИВО СЕ НАСОЧВАШЕ КЪМ ХОРИЗОНТА. ПОСЛЕДЕН ЕТАЖ С ГЛЕДКА КЪМ КОРОНИТЕ НА ДЪРВЕТАТА В СПОКОЕН ГРАДСКИ ПАРК И ВИТОША НАД ТЯХ.

интериорен дизайн кухня

КАКВО

АПАРТАМЕНТЪТ БЕШЕ ОТ ОНЕЗИ, КОИТО Е ПО-ЛЕСНО ДА ПОСТРОИШ ОТНОВО, ОТКОЛКОТО ДА РЕМОНТИРАШ. БЕШе НЕобходима цялостна подмяна на ел. МРЕЖА, на ВиК ИНСТАЛАЦИЯТА, както и на щранговете, ремонт на покрива, подмяна на дограмите, цялостна подмяна на настилката – съществуващият буков паркет трябваше да се пренареди и освежи, а старата скара да бъде заменена с нова замазка. 

интериорен дизайн на апартамент от IRchitect - прогрес разпределение

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Разпределението също имаше нужда от драматична промяна – построеният през 1960-те апартамент не отговаряше на нуждите на семейството за съвременно обитаване. Успяхме да оформим голяма южна дневна зона, а в северната част на апартамента две спални – малка детска стая и родителска спалня с отделен гардеробен кът.

 

В интериорния дизайн търсихме белота и светлина, естествени материали и интересни пространства.

интериорен дизайн на апартамент от IRchitect - разпределение
интериорен дизайн дневна IRchitect

И ВИЖ, ЕТО ГИ, ЛИТВАТ НАД БАЛКОНИ С ПРАНЕ,
НАД КАЛТА, НАД СГУРИЯТА В ДВОРА,
И ДОБРЕ, ЧЕ СЕ СРЕЩАТ ЕДИНИЦИ ПОНЕ
ОТ ВИДА НА ХВЪРЧАЩИТЕ ХОРА!

 

ВАЛЕРИ ПЕТРОВ,
ЗА ХВЪРЧАЩИТЕ ХОРА

ПРЕДИ / СЛЕД

Before After ремонт преди реновацияинтереиоден дизайн апартамент
интериорен дизайн дневна

пРОСТРАНСТВО

Дневната е богато пространство, което обединява няколко различни стаи – входния вестибюл, кухнята и самата дневна зона. Обилно осветена от големите френски прозорци на юг, усещането е за обширно помещение с много възможни ходови линии и загатнати междинни пространства.

 

В дневната не искахме да слагаме радиатори, за да не закриваме страхотната гледка – затова заложихме вградени в пода конвектори.

 

Мебелировката е обединена около централно разположена камина. Периферните мебели за съхранение работят като фон – не се уплашихме от това там да вложим разумни и неутрални решения от Икеа.

Сърцето на дома

Кухнята е съставена от две части – дълъг кухненски ред по цялата дължина на стената и кухненски остров, центрано разположен в помещението. Островът работи и като своеобразна висока трапезна маса, която събира цялото семейство.

 

Цветови акцент е потърсен в гърба на кухнята – яркият жълт цвят контрастира на останалата част от интериорния дизан със смелата си дързост, но и обогатява помещението с характер и топлота.

 

Корпусът на кухнята и плотът са изградени от буков шперплат – благороден материал, който много харесваме и който чудесно си общува с буковия паркет на пода. Страниците на шперплата оставихме видими в цялата кухня – това й придаде характер, а и ни позволи да покажем красивата му технологична структура.

интериорен дизайн кухня
интериорен дизайн баня

ГАРДЕРОБНО И БАНЯ

Гардеробното помещение е директно свързано с банята на родителската стая. Обзаведено е с готови гардероби от IKEA, а таванът на помещението е понижен с гипсокартон до тяхното ниво.

 

Душ зоната е отделена в собствена ниша от матирано стъкло, тоалетната е зад врата, а мивката и голямото огледало са  на практика в едно пространство с гардеробите.

 

Шкафът на мивката е изработен по поръчка със стоманена рамка, в която вградихме корпус от буков шпертплат а отгоре разположихме плот от врачанския варовик, от който е настилката, и голяма мивка. Срещу мивката е разположено огромно огледало.

 

Дифузната светлина от душ зоната осветява спалнята с нежна светлина подобно китайски фенер. Плътната завеса на прозорците продължава и пред гардеробното, създавайки уединеност когато е необходимо.

Тече, всичко тече

Годината на строителство предполагаше изцяло амортизирани инсталации и очаквахме необходимостта от тяхната цялостна подмяна. Въпреки подготовката ни, жилището успя да ни изненада с няколко неочаквани теча – от комините, от вертикалните тръби на парното. Върхът беше една водопроводна тръба, която пробихме с последния монтиран стопер за врата. 

 

Старите жилища в центъра на София са невероятно богатство и могат да предложат качество на живот като никои други. За да полират този диамант обаче са необходими знания и опит на специалисти, които да предусетят рисковете и да ви предпазят от реализацията им. 

счупена тръба, която извадихме от плочата в банята
интериорен дизайн дневна

Топлотехника

Още от първата ни среща знаехме, че трябва да поканим гледката в жилището. Избрахме хубав клас алуминиева дограма, която да изолира добре, а в същото време да може да се отвори широко, за да покани звуците от парка и града в дневната. 

 

Витрината затоплихме със скрит в пода конвектор вмсето традиционния радиатор. Така е уютно и комфортно – даже в зимните дни до прозореца, зад който трупа сняг. 

 

Лятото пък охлаждаме югозападните помещения с климатик, скрит в окачения таван, управляван от стенен термостат. 

 

Технологичните решения в дома не са самоцел – те са начин да извадим наяве пълния потенциал на архитектурата и локацията, както и да повишим комфорта на обитаване. Вярваме, че трябва да създаваме домове, които ни служат и ни подкрепят незабележимо, за да живеем по-леко и по-хубаво. 

интериорен дизайн дневна

ГАЛЕРИЯ

ВИЖТЕ ОЩЕ...