fbpx
Продължете към съдържанието

ДОМ КРАЙ МОРЕТО

ВСИЧКО, КОЕТО Е НА ПОВЕЧЕ ОТ 50М ОТ МОРЕТО, Е ПРОВИНЦИЯ

РАВДА

50 кв.м.

2016

проектант: арх. МАРТИНА РАДЕВА

МАЛКА МОРСКА КЪЩА

Двор на брега на морето. Лозница. Смокиново дърво. 

Един отворен прозорец и бяла завеса, която бризът развява. 

Август е. Или е декември. Морето примамва еднакво силно да тръгнеш бос напред. Към безкрая. 

Ваканционна лятна къща с дворно пространство
пикник

КОЙ

Този човек знае как да живее. От години намира убежище от забързания град в морската си вила.

С вълни, разбиващи се под прозорците, с изгреви, влизащи сутрин между белите завеси, този дом е отгледал децата и внуците му. 

Черноморска Къща с градина

КЪДЕ

Морето. Къщата. И къщата за гости. 

Скрита в ъгъла на двора, къщата се е отворила на изток към зеленото и синьото. 

черноморска къща с градина и лятна кухня

КАКВО

Малка селска кухня с висящи по стените тенджери и тигани. Керамичен под, чиято хладина да почувстваш с босите си стъпала. Прозорци, отворени към двора, за да влязат бриза и смокинята. Тук се приготвя храната за голямата фамилия. Тук е сърцето на дома.  

IRchitect интериорен дизайн Равда разпределение

Разпределение

Къщата е свита в ъгъла на двора. Отворена е на изток, към зеленината и морето. Поради малката квадратура и сезонното обитаване в нея няма вътрешни коридори – достъпът до трите помещения е директно от двора. В средата има просторна кухня с професионално оборудване и просторен остров. От двете страни има две спални със собствени бани, което позволява независимо обитаване. Спалните също отварят френски прозорци към двора и морските изгреви. 

 
IRchitect интериорен дизайн Равда разпределение
Лятна кухня на морето

Навън

Кухнята е свързана с двора с врата – хармоника. Така в топлите дни тя може да се отваря напълно подобно навес – лятна кухня. Бризът, слънчевите лъчи и звукът от капките дъжд влизат в стаята – а навън се чува подрънкването с посудата и ароматът на изпечения хляб. 

Апетит

Лятната кухня е голяма и функционална. Задачата беше за съвременен рустикален интериор. Интерпретирахме я през омасленото дърво на шкафовете, порцелановата мивка и гръбчето от плочки, дръжките от ковано желязо. Подът е с вид на керамични тухли от преди векове. В същото време оборудването е съвременно и позволява на готвачите да се развихрят и да сътворят апетитни гозби. Плотовете и острова са просторни и облицовани с практичен технически камък. 

Кухня с дърво и черни елементи
Детайли и кухненски аксесоари за плот и гръб

Място

Видимите уреди и аксесоари носят неподражаем чар на селската кухня. Всичко е подръка и те приканва да се захванеш за работа. 

 

Минало

Няколко чаровни детайла в интериора на кухнята напомнят за златните отминали дни. Мивката е просторна и порцеланова, съчетана с графитен на цвят ретро смесител. Визията се допълва от малките фаянсови плочки, които използвахме за гърба на кухнята. Плитките с чушки и лук те поставят обаче тук и сега – в селското съвремие, или по-точно казано – безвремие. 

Кухненски аксесоари, гръб и плот за кухня
Интериорен дизайн на кухня от дърво

ГАЛЕРИЯ

ВИЖТЕ ОЩЕ...