Продължете към съдържанието

иЗКУСТВО НА БЯЛ ФОН

изява на красивото

Лозенец

95 кв.м.

2016

проектант: арх. МАРТИНА РАДЕВА, арх. Мира Коларова. арх. Бранимир Брозиг

Фотограф: IRchitect

ДА ЖИВЕЕШ В ГАЛЕРИЯ

ДА ВЛЕЗЕШ ДА РАЗГЛЕДАШ ИЗЛОЖБА, А ВРАТИТЕ НА ГАЛЕРИЯТА ДА СЕ ЗАТВОРЯТ ЗАД ГЪРБА ТИ И ДА ОСТАНЕШ ВЪТРЕ. САМО ЗА НЯКОЛКО ДНИ. ДОКАТО БЕЛОТАТА НА ПРОСТРАНСТВОТО ПРОЧИСТИ МИСЛИТЕ ТИ, А ПРОИЗВЕДЕНИЯ ПО СТЕНИТЕ ТЕ ИЗПЪЛНЯТ С НОВИ. ЗА ДА СИ ТРЪГНЕШ НОВ. ВДЪХНОВЕН, ИСКРЕН, ЩАСТЛИВ.

произведения на изкуството в интериора
Изкуство Belle Epoque

КОЙ

човек с вкус. към изкуството, комфорта и добрата локация. 

BELLE EPOQUE

КЪДЕ

В НЕОКЛАСИЧЕСКИ КОМПЛЕКС БЛИЗО ДО МОРЕТО. ПРОТИВОДЕЙСТВАХМЕ НА БУТАФОРНАТА КЛАСИКА БЕЗ ДА ПЕСТИМ УСИЛИЯ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР.

Belle Epoque - бели апартаменти, интериорен дизайн 2

КАКВО

апартаменти за отдаване под наем, НО С НЕЗАОБИКОЛИМОТО ИЗИСКВАНЕ – ДА ПРИЮТЯТ ИЗКУСТВО В СЕБЕ СИ.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

точно толкова, колкото е необходимо За един кратък престой. удобен за ползване кухненски бокс във всеки от апартаментите и трапезна маса. двойно легло и разтегателен диван в две различни зони. Кът за почивка, четене и приятни приказки до прозореца с хубава гледка. удобно и изчистена баня. 

интериорен дизайн на апартамент в бяло, belle epoqueq irchitect

Ще бъдеш в бяло – с вейка от маслина

и като ангел в бяло облекло…

А мисля днес; света прогнил от зло

не е, щом той е твоята родина.

И ето усъмних се най-подир

в невярата тревожна – искам мир.

 

ЩЕ БЪДЕШ В БЯЛО

Пейо Яворов

Belle Epoque - бели апартаменти, интериорен дизайн 4

МИНИМАЛИЗЪМ

ЩОМ СИ СТИГНАЛ ЧАК ДО МОРЕТО, ЗНАЧИ ИСКАШ ДА СИ ПОЧИНЕШ. А ЗА ДА СТАНЕ, ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРСИШ ОТ ВСИЧКИТЕ ГРИЖИ, СУЕТИ И ДРЕБНАВОСТИ НА ЕЖЕДНЕВИЕТО. И ОТ ВСИЧКИ НЕНУЖНИ ПРЕДМЕТИ И ИЗЛИШНИ ШУМОВЕ. В ТАКИВА МОМЕНТИ ТИ ТРЯБВА БЕЛОТА, ГЕОМЕТРИЯ, ПРОСТОР, СПОКОЙСТВИЕ, ТИШИНА И РЕД. А ТУК ОСНОВНО ТОВА ИМА.

ОТ ТАВАНА

ХИТРО РЕШЕНИЕ ЗАДОВОЛИ ИЗИСКВАНЕТО ЗА ЕКСПОНИРАНЕ НА ИЗКУСТВОТО С ЕДИН РАЗМАХ. ПО ЦЯЛАТА ДЪЛЖИНА НА СТЕНИТЕ ВЪРВИ ТЪНКА, ИЗИСКАНА, НЕПОКОЛЕБИМА ЧЕРНА ЛЕНТА, КОЯТО СКРИВА ОКАЧВАЧИ ЗА КАРТИНИ НА РЕЛСИ. ЗА ДА МОЖЕШ ДА ГИ МЕСТИШ, ЗА ДА МОЖЕШ ДА ИМ СЕ НАСЛАЖДАВАШ НЕ САМО ОТ ЕДНА ГЛЕДНА ТОЧКА.

 

КАКТО КАЗАХМЕ В НАЧАЛОТО – КАТО ДА ВЛЕЗЕШ В ГАЛЕРИЯ.

изкуство в интериора, irchitect
интериорен дизайн на апартамент за отдаване под наем, IRchitect

СФУМАТО

ДА ГЛЕДАШ КАК МИНАВА ДЕНЯ. ОТ УТРИННАТА МЕКА СВЕТЛИНА, ОБЕДНАТА СЛЪНЧЕВА ОРАНЖЕВА СВЕТЛИНА ДО ВЕЧЕРНИТЕ ПРИГЛУШЕНИ СТУДЕНИ СЕНКИ. А ПРОСТОТАТА Е ТОЛКОВА КРАСИВА, КОГАТО ВСИЧКО ИЗЛИШНО Е ИЗТРИТО ОТ СВЕТА, А ВСИЧКО ВАЖНО – Е ТУК И ПРЕД ТЕБ. И ТОВА СЕ ДЛЪЖИ НЕ НА ДРУГО, А НА БЕЛИЯ ЦВЯТ – ЦВЯТ, КОЙТО ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗПЪКНЕ КРАСИВОТО, ВАЖНОТО И НЕЖНОТО.

СТРОГ РАСТЕР

ДИСЦИПЛИНАТА НЕ СЕ РАЗВАЛЯ ДОРИ В ЕТАЖЕРКАТА. ТЯ ЩЕ ПОБЕРЕ ОЩЕ КРАСОТА И ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ПРЕДМЕТИ, КОИТО ЩЕ АКОМПАНИРАТ НА ИЗКУСТВОТО. НО НЯМА ДА ГО ИЗМЕСТИ ОТ ФОКУСА, ТЯ Е ВСЕ ТАКА БЯЛА И ВСЕ ТАКА ГЕОМЕТРИЧНО ИЗДЪРЖАНА.

ГАЛЕРИЯ

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

ПЪРВОТО ПОСЕЩЕНИЕ

Помня първия път, когато посетихме този апартамент.

Беше един от първите дни на пролетта – точно този, в който срамежливо и с известен страх оставаш тежкото вълнено палто на закачалката и го заменяш с пролетното си сако.

Жилището беше в трагично състояние – мръсно, неподдържно с десетилетия, разкъсани тапети, течове по стените и аварийни ремонти, извършени сякаш нашега.

Това впечатление обаче изчезна, когато погледнахме през прозореца към парка.

Слънцето срамежливо се насочваше към хоризонта и когато влязохме в дневната и погледнахме през големия южен прозорец ахнахме в спонтанен синхрон.

Апартаментът е на последен етаж и гледа към спокоен градски парк – над короните на дърветата на няколкостотин метра са сградите от другата страна на парка и Витоша над тях. Уличен джаз, щастливи детски викове, бронзовият блясък на огренитеот слънцето керемиди отсреща и все още сребристата Витоша бяха като извадени от картина.

 

Собствениците

Не познавахме новите собственици преди това, но знаехме, че човек, който избере апартамент с такава локация със сигурност е надарен с добър вкус. Така и се оказа.

Новите собственици бяха млада двойка на управленски позиции в частния сектор. Работата с тях беше не само приятна, а и благодарна, защото и ние научихме много.

След първичната романтична еуфория изтрезняхме и дойде време за реална оценка – апартаментът беше от онези, които е по-лесно да построиш наново, отколкото да ремонтираш.
Необходима беше цялостна подмяна на ел. инсталацията – в апартамента и до главното ел. табло на сградата, цялостна подмяна на ВиК мрежата, както и на щранговете, ремонт на покрива, подмяна на дограмите, цялостна подмяна на настилката – съществуващият буков паркет трябваше да се пренареди и освежи, а старата скара да бъде заменена с нова замазка. Всички интериорни врати отидоха на боклука, заедно с обзавеждането на баните. Парапетите на терасите бяха ръждясали и овехтели, а входната врата имаше собствено мнение кога и как ще работи.

Разпределението също имаше нужда от драматична промяна – построеният през 1960-те апартамент не отговаряше на нуждите на семейството за съвременно обитаване. Успяхме да оформим голяма южна дневна зона, а в северната част на апартамента две спални – малка детска стая и родителска спалня с отделен гардеробен кът.

В интериорния дизайн търсихме белота и светлина, естествени материали и интересни пространства.

Дневна – интериорен дизайн

Дневната е богато пространство, което обединява няколко различни стаи – входния вестибюл, кухнята и самата дневна зона. Обилно осветена от големите френски прозорци на юг, усещането е за обширно помещение с много възможни ходови линии и загатнати междинни пространства.

В дневната не искахме да слагаме радиатори, за да не закриваме страхотната гледка – затова заложихме вградени в пода конвектори.

Мебелировката е обединена около централно разположена камина. Периферните мебели за съхранение работят като фон – не се уплашихме от това там да вложим разумни и неутрални решения от Икеа.

 

Кухня – интериорен дизайн

Кухнята е съставена от две части – дълъг кухненски ред по цялата дължина на стената и кухненски остров, центрано разположен в помещението. Островът работи и като своеобразна висока трапезна маса, която събира цялото семейство.

Цветови акцент е потърсен в гърба на кухнята – яркият жълт цвят контрастира на останалата част от интериорния дизан със смелата си дързост, но и обогатява помещението с характер и топлота.

Корпусът на кухнята и плотът са изградени от буков шперплат – благороден материал, който много харесваме и който чудесно си общува с буковия паркет на пода.

Страниците на шперплата оставихме видими в цялата кухня – това й придаде характер, а и ни позволи да покажем красивата му технологична структура.

 

Детска спалня

Детската спалня решихме в спокойни тонове – светли цветове, пастелно син таван, нежни материали в мебелите. На техния фон колорита на детските играчки изпълва стаята по най-добрия начин.

Декоративният корниз по стените, изработен от буков шперплат, покрива релса за окачване на картини.

 

Родителска спалня

Родителската спалня е напълно изчистена – както откъм цветове, така и откъм мебели – текстилно легло с повдигащ механизъм, шкафчета отстрани и ефирна завеса, скриваща портала към гардеробното помещение.

Собственичката на апартамента рисува и искахме да намерим място, на което да показва картините си. Дървената релса, разсичаща помещението в ъгъла междустената и тавана крие механизъм за окачването им. Линията е продължена и пред прозореца, за да скрие корниза на завесите.

 

Гардеробно и баня

Гардеробното помещение е директно свързано с банята на родителската стая.

Използвахме готови гардероби от IKEA, като свалихме тавана на помещението с гипсокартон, за да избегнем появата на непрактични ниши над шкафовете.

Душ зоната е отделена в собствена ниша от матирано стъкло, тоалетната е зад врата, а мивката и голямото огледало са  на практика в едно пространство с гардеробите.
Шкафът на мивката е изработен по поръчка със стоманена рамка, в която вградихме корпус от буков шпертплат а отгоре разположихме плот от врачанския варовик, от който е настилката, и голяма мивка.
Срещу мивката е разположено огромно огледало.

Дифузната светлина от душ зоната осветява спалнята с нежна светлина подобно китайски фенер. Плътната завеса на прозорците продължава и пред гардеробното, създавайки уединеност когато е необходимо.

 

Настилки

За жилищните помещения използвахме съществуващия паркет от апартамента.

Разбира се преди да го наредим трябваше да изхвърлим старото “черно” дюшеме – конструкция около 10см. от талпи и летви, между които е насипана сгур. Отворилия се “джоб” се запълнихме с олекотена цименто-пясъчна замазка върху подложка от XPS. Това ново ниво ни позволи в пода да вградим някои страхотни неща – но повече за тях прочетете в секцията с отоплението.

С настилките в другите помещения, където паркетът не е практичен, решихме да опитаме нещо по-различно – продължихме шарката на рибената кост. Как? Изрязахме камък точно с размера на паркетините и в контактните зони ги “оплетохме” заедно.. Стана страхотно – естествените нишки на врачанския варовик чудесно си говорят с фладъра на дървения паркет и в апартамента се появи усещане за продължителност.

 

Дограми

Въпросът с дограмата беше решен категорично – сменихме всичко с алуминиева дограма с троен стъклопакет. За стъклата препоръчахме на клиентите ни да инвестират в качество – външното стъкло четири сезона, средно – бяло стъкло и вътрешно – нискоемисийно.
За прозорците избрахме алуминиев профил и тъмносив цвят – любима наша комбинация.
За дневната искахме да се “слива” максимално с парка. Затова поръчахме система дограма с две крила и система – “плъзгане с повдигане”- подобрена версия на класическото плъзгане с много по-добро уплътняване и коефициент на топлопреминаване.

Трудно ще забравим този апартамент и той дълго време ще заема специално място в сърцата ни. Научихме много и когато всичко беше готово си тръгнахме по-силни и опитни проектанти – и хора.

Благодарим на собствениците за търпението, отдадеността и силите, които вложиха.

Изпълнители:

Интериор: IRchitect
Отопление и вентилация: Omnia Contractors
Каменни настилки: Predsednik
Дограма: Бравис – системи ETEM E45 и Алумил S560
Стъкла и огледала: Euroglass
Блиндирана врата: Вътрешна архитектура
Интериорни врати: Треска-БГ
Мебели по поръчка: Мебели Миа
Готови мебели: Innovation livingMonoqi
Осветление: Dekko
Килим детска стая: Lambent

Фотография:
ABCDSpace – Цветомир Джерманов

ВИЖТЕ ОЩЕ...