fbpx
Продължете към съдържанието

Планиране на ремонта – бюджет

Колко ще струва ремонтът?

Колко ще струва ремонтът е въпрос, на който няма еднозначен отговор. Без значение дали ви предстоят довършителни работи в ново жилище или ремонт и обзавеждане на стар апартамент, има минимална сума, под която ремонтните дейности не могат да паднат, но няма таван на цената им. Важно е преди започване на работа да бюджетирате подробно предстоящите дейности, което ще ви помогне да планирате правилно обхвата на ремонтта и да избегнете неприятни изненади.

В кой момент бюджетираме?

Подробният бюджет ви помага да управлявате и минимизирате разходите си, както и при нужда да приоритизирате определени дейности и да планирате обхвата на ремонта спрямо сумата, която ви е комфортно да вложите. Добрите специалисти в интериорния дизайн започват с бюджетирането – така още на ниво проект те предлагат решения, които са осъществими в желания от вас ценови диапазон. Бюджетът не е статичен документ – преди и по време на изпълнението на строителните работи той се актуализира постоянно. Ако своевременно въвеждате в него конкретните оферти от доставчици и в последствие реално направените разходи, това ще го превърне в инструмент, с който да управлявате последващите разходи, за да спазите общата рамка на бюджета.

бюджетиране при интериорен дизайн

Какво включва бюджетът?

Добре направеният бюджет отразява структурата и последователността на предстоящите ремонтни дейности. Ние в IRchitect организираме бюджетите си по изпълнители: това улеснява впоследствие взимането на оферти по отделните пера и комуникацията и отчитането на разходите с отделните доставчици.

Как да изберем най-добрата оферта?

Събрали сме конкурентните оферти и искаме да ги сравним. Добре е да внимаваме дали офертата включва ДДС, дали съдържа труд и материали, транспорт и качване до етажа, както и дали в нея е заложено всичко необходимо за да се осъществи цялостно съответната дейност. Много често ниски на пръв поглед оферти не включват голяма част от изброените материали и дейности и при започване на работа с избрания изпълнител се появяват неочаквано допълнителни разходи които могат да съборят бюджета.

Възможни ли са оптимизации на бюджета?

След събиране на офертите настъпва моментът на истината: можем ли да си позволим всичко, което искаме да включва новият ни дом. Ако прогнозните разходи надхвърлят очакваните от нас, има няколко неща които можем да направим. Едното е да оптимизираме разходите. Можем да търсим намаляване на отделните цени чрез преговори с доставчика или чрез замяна на заложеното оборудване с такова от по-нисък клас. Можем и да намалим обхвата на предвижданите дейности, като отложим част от тях за бъдещ период – например да поръчаме и монтираме дограмата сега, а ролетните щори да сложим догодина. Друг начин да влезем в предвиждания от нас бюджет е да купим част от обзавеждането на изплащане. Това е възможно например за мебелите, електроуредите, климатиците. Мислете за парите като финансист: не като моментна наличност преди началото на ремонта, а като потоци, които ще бъдат на разположение през цялата продължителност на ремонта. Използвайте сроковете, заложени в бюджета, за да предвидите кога ще са дължими плащанията по всяко перо.

Как да се предпазим от неприятни изненади?

За да сте напълно спокойни с финансите, предвидете буфер за непредвидени разходи. Според обхвата на ремонта и подробността и точността на предварителния бюджет този буфер трябва да бъде между 10 и 20% от цялата стойност на ремонта и обзавеждането. Опитът ни показва, че винаги се налага влизане в този буфер, затова предварителното му заделяне прави целия процес по-спокоен както за възложителите, така и за изпълнителите.

Изненада! В замазката открихме разрушена и зазидана вентилационна шахта!
Изненада! В замазката открихме разрушена и зазидана вентилационна шахта!

Кога да потърсим помощ?

Работата с професионалист в интериорния дизайн и изпълнението на дизайнерски проекти ще ви спести труда от подробното бюджетиране и ще ви предпази от евентуални грешки. Доброто управление на процесите и финансите ви заслужава да бъде поверено в ръцете на правилния професионалист. Така си гарантирате спокойствието, че желаният от вас резултат ще бъде безкомпромисно изпълнен до последния детайл – при това в очаквания от вас бюджет и срок. 

луксозен интериорен дизайн от irchitect
Апартамент в Слатина – Интериорен дизайн от IRchitect и изпълнение от rinnovation.bg

Ако имате нужда от помощ с подготовката за ремонт – не се колебайте да ни пишете тук!