fbpx
Продължете към съдържанието

Как зеленината допълва добрия интериор?

Архитектурата е дисциплина, която търси обективно красивото. Когато изчистим съзнанието си от културните си предпочитания и предразсъдъци, нашият вкус остава диктуван имено от природните и физични закони на обективната красота. Пчелите например, намират цветовете за привлекателни, поради симбиозата която ги обвързва с тях. Защо тогава хората намират цветята за красиви? Естетическото удоволствие, което ни помага да забележим красивите неща от заобикалящия ни свят  е белег за качествена функция и полезно взаимодействие. В подкрепа на това твърдение са и многобройните проучвания, изследващи въздействието на растенията върху човека. Изводът е категоричен – зеленината подобрява качеството ни на живот в затворените пространства многократно. За това е и неизменна част от интериора.

Ето и основните аспекти, в които растенията работят за нашето ежедневно благоденствие:

Благотворно влияние върху средата

Един от много големите проблеми на повечето офис сгради е вентилацията и доставянето на чист и свеж въздух навсякъде до работните места. Растенията действат като филтър на въздуха както на работното ни място, така и в домовете ни. Те абсорбират С02 от въздуха и отделят кислород. Редица проучвания показват, че качеството на въздуха влияе положително на здравето ни.

Учените от NASA са проучили подробно и този въпрос. Сигурно се чудите, какво е общото между офисa ви и Комическата станция? Вероятно и вие, както космонавтите, прекарвате по-голямата част от времето си на закрито, с изкуствена вентилация и без достъп до естествена светлина. Тези условия водят до развиването на т.н. синдрома на “болната сграда”. За да се преборят с него, учените от НАСА са селектирали няколко интериорни растения, които значително подобряват условията в затворени пространства.

Благоприятно психологическо въздействие

Всеки опитен мениджър знае, че един от основните фактори, свързани с продуктивността на служителите е именно как те се чувстват на работното си място. За формирането на позитивно усещане у всеки играе огромна роля заобикалящата го всекидневно среда. Проучвания сочат, че телата ни реагират както на растенията, така и на зеления цвят. Той предизвиква синтез на повече допамин -“ хормонът на щастието“. Всеки е обръщал внимание колко различно протича работният му ден, когато е тонизиран и щастлив, в сравнение с дни, когато има натрупала се умора или повод за тъга.

Офисите на Гугъл са известни с вниманието, което обръщат на интериора. За зеленината там се грижи специален екип. Те са заети и със задачата да измерват продуктивността на служителителите в зависимост от наличието на растения. Интересен факт е, че за тези проучвания се отчита не само количеството свършена работа, а също така с какво настроение се върши тя и колко са изтощени хората след края на работния ден.

Повишаване на продуктивността

Съществуват много проучвания и експерименти,
засягащи зависимостта между продуктовност и наличие на зеленина в офиса. Едно от тях е проведено от психолози от университета в Кардиф, които са наблюдавали два големи офиса- един в Холандия и друг във Великобритания. Те са стигнали до извода, че продуктивността на персонала се покачва с цели 15 % при добавянето на зеленина. Според тях, една евентуална инвестицията в озеленяване на офисите би се възвърнала многократно.

 Приветлив и изискан съвременен интериор

Офисът е лицето на една фирма. Той представя нейната идеология. Офис с отношение към красивия детайл говори за висока класа. Работната среда се променя драстично с добавянето на растения. Цветята в интериора стават не само приятна декорация, но и полезен инструмент. Зеленината, съчетана с качествен дизайн, неоспоримо променя начина ви на работа и качеството ви на живот.

За това, не се колебайте да пуснете Природата в дома и офиса си, като оставите специалистите да се погрижат за нейното овладяване!

Вашият коментар