fbpx
Продължете към съдържанието

Стартиране на бизнес – 10 урока от IRchitect

(урок 9 за стартиране на бизнес е важен, неизбежен и преодолим само с високи нива на увереност и присъствие на духа)

Комуникацията

Ще научиш, че огромното количество работа е административна и комуникационна – и че ти остава малко време за работата ти като специалист. Ще се наложи да проектираш/работиш между срещите с клиенти и партньори, по телефона, измежду папките със счетоводството, вечер, след като децата са заспали.

Продаването

Продаването няма да е лесно. Клиентите ще ги е страх да се доверят на започваща фирма без реализации. Ще се окаже, че си чудесен специалист, но ужасен продавач – и ще се наложи да се научиш.

Доверието

Предлагаш луксозна консултантска услуга и често клиентите ти ще са първото поколение в семейството си, което би я ползвало. Ще се наложи да градиш доверие – в това, че си разбираш от работата, че твоята намеса спестява на клиента ти време и пари, и подобрява крайния резултат. Ще се наложи да продадеш първо имиджа на професията си, и чак след това своята собствена компетентност в нея.

Оценката

Но не тази на потенциалните ти клиенти – а твоята оценка за твоя труд. Ще трябва да си определиш цена. Ще научиш, че не можеш да спечелиш войната за най-ниските цени – и ще трябва да се научиш да изискваш и получаваш парите, които смяташ, че струва трудът ти.

Отказите

Ще получиш много откази. И много откази изобщо няма да получиш – неща,  които си мислил за сигурни, ще се размият в неинициативност и неотговорени имейли. Ще се наложи да се научиш да приемаш отказ и да продължаваш напред.

Предложенията за работа

Ще получиш много и от тях. Уловката? не винаги ще получаваш и предложения за заплащане към тях. Приятели, роднини и обикновени доброжелатели ще се наредят пред вратата ти с предложения да ти помогнат да си изградиш портфолиото. Един от най-важните от десетте урока за стартиране на бизнес е да научиш кога да казваш трудното „не“.

Бюрокрацията

Ще трябва да проучиш законовата уредба – за фирмите по принцип, както и за практикуването на твоята конкретна професия. Ще проимаш счетоводител и адвокат. Може да ти се наложи да се регистрираш в браншова организация, което отнема време и ще създаде разходи.

Безработицата

Ще бъдеш безработен. Или самоосигуряващ се. Дълго време потенциалните пари, които фирмата ти би могла да прави, ще са далеч по-малко от евентуалните фирмени разходи, за да наемеш себе си на работа.

Баба ти

И родителите ти, лелите, и изобщо всички, които са живели по време, в което заетостта се е осигурявала, а безработните са били привиквани „на справка“. Дори и да те подкрепят на думи, ще ти се наложи да се научиш да отговаряш на намеци и подмятания за това кога най-сетне ще си намериш „истинска работа“ – такава с осигуровки.

Почивката при стартиране на бизнес

Отпуска няма да си вземеш първите няколко години, след като започнеш фирмата – ако не броим бърнаутите от по ден-два всеки месец. Ще работиш много – по мейл и по фейсбук, и по телефона. Той ще звъни по всяко време, и границата между работа и почивка ще се размие. Ще започне да те е страх да отваряш лични съобщения, защото могат да се окажат работни. Ще се наложи да се научиш да браниш времето си за почивка, ако искаш успешно и благополучно да развиваш фирмата си в следващите десет години.

Вашият коментар