Факторите, които правят всеки офис по-продуктивен
офис, офис дизайн, продуктивност

Факторите, които правят всеки офис по-продуктивен

Дизайнът в съвременния офис

Как влияe работното ни място върху живота и успеха ни?

Офисът отдавна е много повече от просто пространство за ежедневните ни дейности между 9:00 и 18:00.
В съвременния свят потребителите са много взискателни и от всичко около нас, включително и от нашия офис, се очаква да въплъщава в себе си редица функционалности.

Съвременният офис трябва да:
– вдъхновява;
– привлича;
– изразява културата и визията на нашия бизнес;
– прави служителите ни по-продуктивни, щастливи и концентрирани;
– “съблазнява” ценни кадри;
– помага при задържането им.;

office design, IRchitect

 

В сектори с висока добавена стойност и недостиг на квалифицирани служители хубавият офис е ключов инструмент за привличане на талант.
Според задълбочени изследвания добре направеният офис ще ни помогне да увеличим продуктивността на служителите си с до 20%.

Колко точно са 20%?

За средна компания с 50 служители и предполагаема нетна заплата 1500 лв.
20% означава, че в момента губите по 15000лв/месец, които бихте могли да спечелите!
С тези цифри инвестицията в по-добър офис се изплаща за половин година – след това бизнесът ви само печели от добрата инвестиция!

Базирано на опита ни с работни пространства и офиси създадохме тази статия за това как дизайнът на офиса да влияе по-добре на бизнеса ни.

Елементи на офисния дизайн

За да създадем пространство, което ни вдъхновява и носи по-висока продуктивност трябва да адресираме следните елементи на средата: разпределение, акустика, осветление, озеленяване, температура и качество на въздуха и цвят.

Разположение на мебелите и общ layout

office design, IRchitectТрудно е да се върши работа, изискваща дълбока концентрация, ако сме в офис с отворен план.
Работата става напълно невъзможна ако около бюрото има движение и плътен човекопоток, някой постоянно наднича зад рамото ни в монитора или пък входът в работното помещение се намира точно зад гърба ни и знайни и незнайни погледи ни пронизват в тила.

Да се съгласим – не е приятно, когато принтерът е в далечния забравен край на офиса, колегата на съседното бюро да отговаря за комуникацията на компанията и прекарва деня си в телефонни разговори на висок глас, а по пода се стелят снопове кабели с размер на анаконди.

Всички тези проблеми са решими с правилно планиране и проектиране.

Според изследвания на връзката между работен процес и продуктивност наличието на гледка от прозореца е важен фактор за щастието на служителите. Винаги е по-добре бюрата да са разположени перпендикулярно на фасадата вместо хората да са с лице или гръб към светлината. Тази малка, но съществена промяна води до драматично повишаване на ефективността.

Популярна тенденцията в съвременните офиси е да има разнообразни пространства за работа – зона за почивка (с възможност за ниско сядане), бар (с възможност за високо сядане), зона за игри. Възможността да сменим обстановката, позата и компанията води до бодрост, свежи сили и нови идеи.

Вижте зоната за почивка, която проектирахме специално за софийския офис на стартъпа от Сан Франциско Chobolabs.

Акустикаnoise office deisng IRchitect

Изследванията на работната среда показват, че нежеланият шум е отговорен за 90% от загубата на концентрация в непродуктивните ни дни, нареждайки шумната работна среда на първо място сред причините да не сме ефективни на работа. Звънящите телефони, шумните колеги и цъкането на клавиши ни влияят подсъзнателно и разсейват ума ни.

Присъствието на стъклени витрини, голи стени, евтини окачени тавани и тн. води до акустична среда, в която звуковите вълни се отразяват от заграждащите повърхности многократно, резултирайки във високо ниво на фонов шум и дразнещо ехо.

Решението е в интелигентно разполагане на шумопоглъщащи материали по стените, пода, мебелите и тавана, така че да “уловите” нежеланите звукови вълни и да намалите шумовите нива, гарантирайки комфорта на работещите.

Интересен факт е, че прекалено добре шумозащитените офиси също водят до липса на комфорт, защото намаляването на фоновия шум до минимум спомага звуковите вълни да достигат необезпокоявано и до най-далечния край на офиса. С други думи – офисът ще е толкова тих, че ясно ще чувате шепота на колегата в далечния край на помещението.

Вижте как решихме сериозните акустични проблеми в офиса на Accedia с акустични пана с добавена декоративна стойност.

Светлина

светлина офис дизайн IRchitectСветлината е друг фактор, който, макар и подсъзнателно, има силно влияние върху настроението и ефективността ниФлуоресцентните светлини, които ще намерим в 90% от офисите по нашите ширини, се характеризират с много добра ефективност и дълъг живот. За съжаление специфичната им технология води до повишени нива на стрес и тревожност, умора в очите и главоболие в края на деня. Светлината им изглежда постоянна и непрекъсната, но всъщност те излъчват светлинни трептения, които са неестествени в характера си и влияят зле на психиката ни.

Най-доброто решение за работни среди е естествено ослънчаване от прозорците.
Ако това не е възможно или практично, за предпочитане са индиректни светлини с топлина близка до тази на слънчевата светлина.

Много е изписано и за значението на топлинта на светлините върху психиката ни.
Студените светлини (над 5000К) изострят концентрацията, поддържат ни будни и нащрек и
са подходящи за конферентни зали и помещения за брейнсторминги.
По-топлите светлини (до 3000К) ни помагат да се чувстваме комфортно и спокойно – придават по-домашна обстановка и ни помагат да се отпуснем. Подходящи са за зони за почивка и срещи с клиенти.

За справка, слънчевата светлина е с температура 5780K

Зеленина

green office design
В над 60% от офисите природата тотално отсъства.

Проведени са редица изследвания за влиянието на растителността на работното място върху психиката ни – дисциплината се нарича Biophilia.

Присъствието на растения прави работещите значително по-щастливи, което резултира в по-малко отсъствия и болнични, по-мотивирани служители и ултимативно в по-атрактивен и приятен офис. За справка – нещастните служители струват на американскта икономика 500 милиарда $ годишно!

Близостта до природата значително намалява стреса от натоварените работни дни, а вродената способност на растенията да преработват въглеродния диоксид спомага за по-свеж и приятен въздух на работното място.

Температура и качество на въздуха

temperature office design IRchitect
Случвало ли ви се е гърбът ви да се схване на работа? Причините може да са много – неудобен стол, вредни навици на седене, несъобразена височина на бюрото.

Най-вероятно обаче е причината да е в нежния бриз от отворения прозорец/климатика зад вас.
Ако това е ситуацията имате две опции – намирате си добър чакръкчия (ДА! Наистина има такава карта!) или решавата температурните проблеми на офиса си веднъж завинаги.

Практиката показва, че в работна среда средни температури между 21-23°C водят до 10% по-висок комфорт, отколкото при 30 или 15°C. Позицията на климатиците трябва да е такава, че да не духат директно към никого. Озонираният въздух освежава и повишава концентрацията. А присъствието на растителност гарантира свежест и приятна влажност на въздуха.

Цвятcolor офис дизайн IRchitect

В офиса имаме особено мнение за афинитета на нашенеца към цветове в охра – кафеникавата гама.

Иронията настрана, цветовете, на които сме изложени ежедневно, ни влияят подсъзнателно и имат мощен ефект върху тонуса, настроението и мотивацията ни.

Синьото, например, подобрява работата в офиса и прави служителите по-продуктивни и концентрирани.
Червеният цвят подобрява мотивацията и креативността.
Жълтото създава усещане за благоденствие и възбуда.
Бялото ни внушава, че пространството е чисто – и по-голямо, отколкото всъщност е.
Зеленото успокоява.
А кафевият цвят, както вече разбрахте, любимият ни, (буквално) приземява.

Повишете ефективността на бизнес процесите във Вашия офис

 

Всички знаем как работи един компютър, след като се разтовари от всички излишни програми, премине през проверки и ремонт, почисти се и се оптимизира. Преобразяването на офиса има аналогичен ефект върху всеки бизнес, с който IRchitect е работил досега.

Професионалният офис променя лицето на бизнеса Ви – демонстрира зрялост и отговорност.
В добре подредено и измислено работно пространство работниците са щастливи, спокойни и продуктивни, а Вие ще се радвате на по-ефективен и усмихнат бизнес.

Ако статията Ви е била интересна, вероятно ще Ви е любопитно и полезно да прочетете за:

Още за значението на дизайна на офиса
Услугите, които IRchitect предлага за подобряване на офиса
Как променяме цели бизнеси благодарение на партньорството си с B-Forward

A за още архитектурни истории, можете да ни намерите във Facebook или в блога ни.

Tags
Recent Comments
 • Валери каза:

  Определено светлината играе роля върху продуктивността, но трябва да е умерена.

 • Стефан Стефанов каза:

  Напълно подкрепям, че интериорният дизайн е важен за продуктивноста в офиса. Ако не ти е комфортно, няма как и да работиш качествено. Благодаря за статията, изключително приятна и полезна за четене.

 • Leave a comment

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  За студио за интериорен дизайн IRchitect

  В студио за интериорен дизайн IRchitect вярваме, че в партньорство с вас можем да създадем идеалния ви дом. Разкажете ни вашите нужди и надежди, за да изследваме апартамента и заедно да стигнем до правилните решение във вашия бюджет.

  Ние сме правилният избор за вас – ще се справим като екип, защото вие сте най-добрите  специалисти по себе си, а ние сме страхотни експерти по архитектура и интериорен дизайн.

  Контакти на студио за интериорен дизайн IRchitect

  +359883 373437

  office@irchitect.com

  София, ж.к. Яворов, бл. 5